LAKO TAKTIČKO VOZILO “VIHOR” – NOVI PROIZVOD :: Semberija INFO ::

 

LAKO TAKTIČKO VOZILO “VIHOR” – NOVI PROIZVOD


Foto
Kompanija Tehnički remont Bratunac /TRB/ predstavila je danas u Banjaluci novi proizvod  - lako taktičko vozilo „Vihor“, koje je bazirano na modularnoj šasiji. Prezentacija novog vozila upriličena je na Dan policije i obilježavanje 30 godina postojanja i rada MUP-a Republike Srpske, uz čiju svesrdnu pomoć i saradnju je “Vihor” i nastao.

Riječ je o vozilu težine do  8 tona, uključujući i tovar težine od 1,5 do 2,5 tona.
 “Vihor“ je projektovan za 2+2 ili 2+3 člana posade, smještena u zasebnoj balistički zaštićenoj kapsuli sa modularnom balističkom zaštitom – nivo B6, STANAG 4569 nivo 2 eventualno 3, kao i protuminskom zaštitom do nivoa 2b.
Kapsula ima 4 bočna vrata, uz višenamjenski tovarni prostor za transport osoblja ili robe posebne namjene.


 
Vozilo ima permanentni pogon na 4 točka, nezavisno ogibljenje prednje i zadnje pogonske osovine, aluminijumske felne sa pneumaticima dimenzija 365/80R20 i “runflat” umecima, kao i centralni sistem regulacije pritiska u pneumaticima.

Vihor ima dizel motor minimalne snage 200kW, 6-stepeni automatski mjenjač, dvostepeni razvodnik pogona, a od opreme  A/C, ventilacija, kamere, GPS, PP sistem, otvore za dejstvovanje iz vozila, nosače naoružanja, svjetlosna i zvučna signalizacija.
 
Većinski vlasnik TRB-a Slaven Ristić istakao je da su i “Despot“, a  sada i „Vihor“ konceptualna vozila koja nisu radjena na platformama komercijalnih vozila.



 On je naveo da su TRB  vozila kompletno razvijena uz korištenje najnovijih komponenti i onog što vojna tehnika i industrija nudi na tržištu.
 
„Licence su naše u potpunosti i razvoj  naših ljudi i inženjera, kao i radnika koji su dokazano stasali da ponesu epitet pravih konstruktora najmodernije vojne tehnike u oblasti vozila, tj. točkaša“, rekao je Ristić.
 
On je naglasio da su u razvoju vozila „Vihor“ integrisani i uvaženi  svi zahtjevi koje je Specijalna antiteroristička jednica /SAJ/ MUP-a Republike Srpske imala, kroz konstruktivne kritike i prijedloge poboljšanja.


 
„Na osnovu toga danas imamo Despota ovakvog kakav jeste, a sada i  Vihora. Bez vizije da je sve moguće, ali i bez MUP-a i svih radnika koji su mi povjerovali da mi to stvarno možemo, TRB ne bi bio ovo što je danas.  Zahvalnost dugujem svima koji su vjeroval i u mene i u TRB“, naveo je Ristić i dodao da ovaj dan i  predstvljanje novog proizvoda kompanije posvećuje svom dragom prijatelju Miroslavu Lazanskom, koji je bio i velika podrška  kompaniji TRB.
 
Generalni direktor TRB-a Mirjana Mičić istakla je da je od ideje o „Vihoru“ do realizacije prošlo manje od 10 mjeseci.


 
„Veoma sam ponosna zbog današnjih pozitivnih komentara, a sve zahvaljujući jakom timskom radu i zajedničkom cilju kolega koje su radile na ovom razvojnom projektu.  Od ideje do realizacije je proslo manje od 10 mjeseci, a sada nam je preostalo samo da proizvod dovedemo do savršenstva“, navela je Mičićeva i zahvalila svim radnicima TRB-a na posvećenom radu, kao i pripadnicima MUP-a na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji.