IGOR BRAUNOVIĆ, DOBITNIK POVELjE I STATUE „KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ”: SVETINjE MU OTADžBINA I ROD :: Semberija INFO ::

 

IGOR BRAUNOVIĆ, DOBITNIK POVELjE I STATUE „KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ”: SVETINjE MU OTADžBINA I ROD


Foto
Vlado Markanović, direktor novosadskog „Media inventa“, koji sa univerzitetima u Novom Sadu, Beogradu i Istočnom Sarajevu i privrednim komorama Srbije i Republike Srpske, već skoro tri decenije organizuje manifestaciju „Put ka vrhu“, koja sabira najbolje i najuspešnije u svim oblastima života i rada, dodijelio je Povljeu i Statuu „Kapetan Miša Anastasijević“, koja nosi ime po načuvenijem srpskom zadužbinaru, generalnom direktoru JP „Srbija šume“ i predsjedniku Ekološke orgnaizacije „Naša Drina“, čije je sjedište u Malom Zvorniku.
 
 Uručujući ovo visoko uzdarje, u Vukovom domu kulture u Loznici, Markanović je naglasio da je „Braunovićevo rodoljublje, čovekoljublje i humanizam nešto što je odavno poznato, kao i borba za zdravu i očuvanu prirodu, valjan privredni rad i njegov rast,  kao i osjećaj prema svakom čovjeku“.
 
 -Dugujemo Braunoviću zahvalnost, poštovanje i divljenje  za  osnovano Udruženje prirode  „Naša Drina“, koje je, za kratko vrijeme, pokazalo da se, sa „armijom“ članova i te kako mogu da ostvare valjani uspjesi kada je riječ o očuvanju prirode, što svjedoče njihove akcije od Drine i Drinskog jezera do Srebrnog jezera i  dalje. Baš na njegovu inicijativu je urađen i postavljen na obali Drinskog jezera, kod Malog Zvornika, spomenik u drvetu Miloša Ćirkovića, srpkog div junaka sa Kosmeta, ali i vrsnog šumara, čuvara prirode i poštovaoca našeg narodnog blaga, koji je poginuo na kućnom pragu, braneći ga od terorista OVK, jer nije želio da se povuče, ni sa porodicom ni sa VJ čiji je bio pripadnik od početka sukoba dok ga teroristi nisu ubili.
 
Braunović je, kaže Markanović, najzaslužniji za sađenje stabala na Ceru, tako da svaki učesnik  Velikog rata dobije svoje spomen stablo. Riječ je, dodaje, o čovjeku koji je veliki most sa srpskim narodom u Republici Srpskoj i BiH, znajući dobro da je Drina bila i da će biti kičma srpskog roda.
 
 -Neumorni je sluga svog roda i svoje otadžbine, koji su mu svetinje, i drago nam je što smo ga prepoznali i, evo, nagradi- istakao je Markanović.
 
 Čestitke  Braunoviću, povodom priznanja, stigli su, osim od njegovih najbližih, od njegovi zaposlenih, članova „Naše Drine“, kao i od Ivice Dačića, predsjednika Narodne skupštine Srbije, lidera SPC, Petra Đokića, potpredsjednika Vlade RS.