Namirnica koja snižava nivo holesterola :: Semberija INFO ::

 

Namirnica koja snižava nivo holesterola


Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Američkog udruženja za srce (AHA), pokazalo je da uključivanje oraha u ishranu može da smanji nivo LDL “lošeg” holesterola.

Rezultati studije pokazuju da svakodnevno konzumiranje oraha tokom perioda od dvije godine ima poseban efekat na smanjenje nivoa holesterola.

Doktor Emilio Ros, jedan od autora istraživanja, istakao je brojne blagodati oraha:

“Orasi imaju optimalan sastav hranjivih stvari, uključujući značajne količine alfa-linolenske kiseline, biljne omega-3 masne kiseline, polifenola i fitomelatonina. Redovno konzumiranje oraha ne samo da će smanjiti nivo LDL holesterola, nego će LDL čestice učiniti manje sklonim 'ulasku' u arterije.”

U istraživanju je učestvovalo 636 učesnika starosti od 63 do 79 godina. Oko polovine njih uzimalo je lijekove za smanjenje povišenog krvnog pritiska, što je tipično za ovu populaciju. Lijekove koji snižavaju nivo holesterola je uzimalo 32 odsto ispitanika.

Jedna grupa nije konzumirala orahe, dok je druga dodavala polovinu šolje sirovih oraha u svakodnevne obroke.

Rezultati su pokazali da su učesnici koji su jeli orahe smanjili nivo LDL holesterola u prosjeku za 4,3 miligrama po decilitru, a ukupni holesterol u prosjeku za 8,5 mg/dl. Takođe su smanjili broj ukupnih LDL čestica za 4,3 odsto, a malih LDL čestica za 6,1 odsto.

Smanjio se ukupan broj LDL čestica povezanih sa aterosklerozom, koja se javlja kada se masne naslage nakupe u arterijama prenosi klix.ba.

Glas Srpske