EPSKO PUTOVANjE KINESKIH SLONOVA :: Semberija INFO ::

 

EPSKO PUTOVANjE KINESKIH SLONOVA


Krdo od 14 divljih slonova iz Kine je prije više od godinu dana napustilo svoje prirodno stanište u provinciji Junan. Nije otkriveno zašto su napustili stanište i prešli put od 500 kilometara, niti je poznato zbog čega su krenuli nazad.

Smješten u donjem kraju južne provincije Junan, prostrani nacionalni rezervat prirode leži tik uz granicu Mjanmara i Laosa. Bujna tropska šuma koja se prostire na oko 241.000 hektara – otprilike jedan i po put veće od Londona – dom je za većinu ugroženih azijskih slonova u Junanu.

Poznato je da divlji slonovi slobodno lutaju regionom, tako da jedan od gradova vodi i „menzu za slonove” kako bi nahranio svoje velike posjetioce. Većina ne zaluta daleko od rezervata i obično se nakon nekog vremena vrati kući. Ipak, sada već svjetski poznato krdo nije bilo na običnom izletu. Njihova ekskurzija pronijela se društvenim mrežama, svjetskim medijima, a kineska televizija ovo putešestvije prenosi uživo prateći ih dronovima. Slonovi su snimljeni u brojnim kineskim gradovima. U aprilu su se dva slona vratila kući, u junu je jedan zalutao ali su ga zvaničnici smirili i prevezli. Krdo je u međuvremenu dobilo i prinove, rodila su se dva slona.

Iako su slonovi ulazili u sela i približavali se glavnom gradu provincije Junan Kuenmingu, nijedna životinja, kao ni ljudi, nisu povređeni. Dok su se slonovi kretali na sjever preko zelenih brda i šuma Junana, kineski zvaničnici su krenuli u akciju. Formirana je hitna radna grupa koja je rasporedila hiljade ljudi kako bi ih odvela od sela i gradova. Slonovi su poznati po svom proždrljivom apetitu, a do sada su progutali zapanjujućih 180 tona kukuruza, banana, ananasa i druge hrane koja im je stavljena na raspolaganje. Pronijela se i glasina da su se slonovi „napili” nakon konzumiranja tona kukuruznog vina.