Oči turista uprte u Grčku :: Semberija INFO ::

 

Oči turista uprte u Grčku


BANjALUKA - Stanovnici Srpske, koji su uplatili avanse za ljetovanje prije pandemije virusa korona, pohrlili su u turističke agencije da na vrijeme potvrde i odaberu zamjensko putovanje, dok su oči velikog broja njih i dalje uprte u Grčku.

Povećano interesovanje građana posljednjih dana dalo je nadu turističkim agencijama u Srpskoj, koje zbog pandemije duže od godinu dana gotovo da nemaju posla, da se sve vraća u normalne tokove.

Iako su zamjenska putovanja, u zemlju gdje je to moguće, u ponudi još od prošle godine, mnogi klijenti su, kažu u agencijama, čekali da se epidemiološka situacija popravi kako bi na odmor otputovali van granica, dok povrat novca traže rijetki.

Direktor “Kompas tursa” u Banjaluci Mladen Račić rekao je da je putnicima koji su prije pandemije uplatili avans za putovanje u Grčku i slična turistička mjesta, gdje granice još nisu otvorene za turiste iz BiH, pružena mogućnost da svoje aranžmane mijenjaju za druge destinacije iz ponude.

- S obzirom na to da radimo sa više turističkih agencija iz Srbije i ponude za zamjensko putovanje se razlikuju. Najviše uplata prije pandemije definitivno je bilo za Grčku, gdje mnogi isključivo i dalje žele da idu, zbog čega svakodnevno zovu i pitaju imamo li novih vijesti o ulasku u tu zemlju sa bh. pasošem - kazao je Račić.

U turističkoj agenciji “Hepi travel” u Bijeljini se nadaju da će vlasti u Atini uskoro omogućiti ljetovanje i državljanima BiH, te da se Semberci zbog trenutne situacije najviše okreću Crnoj Gori.

- Građani koji su ranije uplatili avans za Grčku svoj novac mogu iskoristiti za putovanje na bilo koju destinaciju iz naše ponude, između ostalog, u Tursku i Egipat, za koje, takođe, vlada veliko interesovanje, uprkos mjerama koje su na snazi - kazala je radnica ove bijeljinske agencije Jelena Josipović.

I banjalučka turistička agencija “Unis turs” svojim klijentima za zamjenska putovanja dala je na raspolaganje sve destinacije iz svoje ponude.

- Naši klijenti su još prošle godine počeli da koriste zamjenska putovanja. U ponudi su Hrvatska, Crna Gora, Turska i Egipat. Oni koji ne iskoriste ovu mogućnost avans će dobiti nazad, a povrat novca smo, u skladu sa mogućnostima, vršili i do sada - kazala je šef jedne od poslovnica ove turističke agencije Gordana Blagojević.

Dodala je da prate šta će Grčka odlučiti kad su u pitanju turisti sa pasošem BiH, jer mnogi koji su uplatili avans za putovanje u tu zemlju ne žele da putuju na drugu destinaciju.

Turistička agencija “Vuković” iz Prijedora, za razliku od većine drugih u Srpskoj, gotovo svim svojim klijentima odmah prošle godine vratila je novac i nije nudila zamjenska putovanja, jer su, kako kažu, smatrali da je to najbolje rješenje.

- Klijentima smo na ime avansa lani vratili između 600.000 i 700.000 KM, a u ponudi smo prije pandemije od udaljenijih destinacija imali Grčku i Španiju - kazala je menadžer prodaje u ovoj agenciji Bojana Vuković.

Prodaja aranžmana

U turističkim agencijama kažu da je prodaja aranžmana za ljetovanje ove godine neuporedivo bolja nego prošle godine, što mnogima uliva nadu da će ova sezona biti mnogo uspješnija.

- Što se tiče prometa iz 2019. godine, nećemo ga sigurno dostići prije 2024. godine - kazao je Račić.

Glas Srpske