Balkonsko cvijeće koje voli sunce :: Semberija INFO ::

 

Balkonsko cvijeće koje voli sunce


Ukoliko se vaš balkon nalazi na sunčanoj strani i nemate mnogo vremena za brigu o cvijeću, onda su ove biljke pravi izbor.

Petunije

Ove jednogodišnje biljke bi trebalo zalijevati ujutru i uveče, kada su najveće vrućine i ne bi trebalo da pokvasite listove i cvijet. U junu treba da se obrežu prvi put i poslije u avgustu, a cvjetove koji svenu treba ukloniti.

Verbena

Može da se pronađe u crvenoj, ružičastoj, plavoj, ljubičastoj, žutoj i bijeloj boji sa zelenim tvrđim reckastim listićima, koje mogu na dodir ruke da ostaviti lagan osjećaj peckanja. Postoji grmolika verbena i puzavica. Vebene se zalijeva dok se biljka ne primi, a poslije ne bi trebalo pretjerivati sa vodom.

Muškatle

Mnogi ih nazivaju i kraljicama balkona! Ima ih u raznim bojama, a dijele se u dvije grupe puzavice i grmolike muškatle. Ima ih u raznim bojama, a cvjetovi su jednoredni ili višeredni. Preporučljivo je da se zalijevaju ujutru, a kada počne novi rast, hranite biljku dvije nedjelje izbalansiranim tečnim gnojivom tokom proljeća, kada se formira cvijet, dodajte veću koncentraciju kalijuma za biljke.

Nezavisne novine