Jorgovan, simbol Vaskrsa nastao od Bogorodičinih suza :: Semberija INFO ::

 

Jorgovan, simbol Vaskrsa nastao od Bogorodičinih suza


Ljudi kažu, kada su razapeli Hrista, Presveta Bogorodica je skrušena bolom i obnevidjela od plača hodala bez cilja, ne znajući kuda ide. Hodajući pod teretom bola, sjela je da se odmori ispod jednog drveta prepunog lišća, ali ne i cvjetova.

Nikada nije ni cvetalo. Onako umorna je zaspala. Tada je sa drveta, polako počelo da pada lišće i nježno pokrivalo Presvetu Bogorodicu da je ugrije.

Kada se probudila bilo joj je toplo. Vidjela je lišće po sebi. Pogledala je drvo iznad nje, bilo je potpuno bez lišća. Zato joj nije bilo hladno. Blagoslovila je drvo: Budi blagosloveno i mirišljavo zauvijek.

U trenutku se drvo ispunilo zelenim listovima i prvi put je procvjetalo mirisnim cvjetovima. I tako sve do dana današnjeg. Tu negdje, oko Vaskrsa...

Uprkos kišnom vremenu april je mjesec u kojem nas svojim cvatom i mirisom oduševljava jorgovan.



Klasični ljubičasti cvjetovi naprivlačniji su leptirima pa ih je i zato prekrasno vidjeti u vrtovima. Popularnost jorgovana traje već vijekovima,a osim zbog ljepote, sadili su ga i zbog vrijednog drveta od kojeg se mogu izraditi razna svirala. Danas je to biljka visoke hortikulturne vrijednosti s gotovo 1000 različitih kultivara.

U našim krajevima nekako se najviše udomaćio ljubičasti jorgovan, iako spektar boja njegovih cvjetova pruža mnogo veći izbor, od bijele, ljubičaste, karmin crvene, plave pa čak i žute.

Neke od tih boja prati i određena simbolika, pa tako ružičasti jorgovan govori o prvoj ljubavi, a bijeli upućuje na nevinost. Stoga nije neobično što se jorgovani često daruju u buketima. Jorgovani su omiljena biljna vrsta u vrtu, zahvaljujući svojim vrlo mirisnim sitnim, cjevastim cvjetovima koji dolaze u gustim metlicama.

Period cvatnje počinje od sredine proljeća pa do ranog ljeta, zavisno od vrste. Cvate u razdoblju od samo tri sedmice, međutim neke vrste mogu cvjetati i nekoliko puta tokom godine.

Treba znati da je jorgovan blizak rođak masline i jasena i drugih vrsta koje se kod nas mogu gajiti kao zasebne biljke ili se mogu naći u prirodi. Međutim osim toga što je cvjetno dekorativan, jorgovan se može koristiti za sađenje na mjestima na kojima se nalaze kosine, usjeci a može biti koristan ukoliko na nekom djelu svog imanja imate klizište. Njegov korjeni sistem je izuzetno jak i razgranat te se može koristiti kao vrsta za rekultivaciju ili zaustavljanje osipanja zemljišta. Stoga ukoliko postoji opasnost za klizište, tj ako imate kosine, preporuka je da se posadi jorgovan.

Treba napomenuti da je jorgovan veoma pogodan za gajenje različitih živih ograda bez obzira da li su vezane ili ne. Može se gajiti za bordure. A ova biljka nije zahtjevna kada je riječ o uslovima za gajenje, tako da će uspjeti i ako ga gajite u posudi.

Orezivanje

Jorgovan cvjeta na starijim granama i cvjeta bogatije ako ga ne orezujete. Ako se orezuje, biljka nastoji što brže obnoviti izgubljene grane tako da stvara brzorastuće mlade vegetativne izboje, bez cvijeća. Ponekad je potrebno nekoliko godina prije nego što nove grane sazru dovoljno da počnu cvjetati. Ako je orezivanje neophodno, to trebate učiniti odmah nakon završetka cvjetanja.

Jorgovan je dobra medonosna biljka. Svojim intenzivnim bojama i opojnim mirisom privlači brojne pčele i leptire, koji ujedno oprašuju njegove cvjetiće.

Ljekovitost

Jorgovan je u narodnoj medicini poznat već vijekovima. Smatra se da u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva. Pa ćete u brojnim narodnim ljekopisima pronaći da liječi krv, jetru, probavu, ali i psihičke tegobe. Smatra se da konzumacija sirovih cvjetova može pomoći u slučaju vjetrova i začepljenja. Lišće i plodovi jorgovana koriste se kao sredstvo koje uništava crijevne parazite i pomaže ih izbaciti te protiv groznice. Kao tonik može se koristiti kao astringent (steže i suši kožu), pa pomaže masnoj i problematičnoj koži. U tu svrhu može se pripremiti hladna ili topla infuzija za lice. Infuzija se može koristiti i u slučaju svrbeža kože, posjekotina i drugih pojava na koži. Koru ili lišće mogu žvakati djeca koja osjećaju bolove u usnoj šupljini. Jorgovan je kao ljekovita biljka vrlo popularan u homeopatiji.

Provedena su brojna istraživanja, a rezultati su potvrdili da cvjetovi i listovi običnog jorgovana sadrže 15 makroelemenata i mikroelemenata od kojih je najzastupljeniji silicij. Prisutno je do 15 aminokiselina, od kojih su visokozastupljeni alanin, leucin, asparaginska i glutaminska kiselina, što bi išlo u prilog narodnim ljekopisima. Međutim, prije bilo kakve konzumacije, obavezno se posavjetujte s ljekarom.

Ulje jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i liječenje reume kao i neuralgije živaca. U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu.



Ulje od jorgovana za reumu

Sastojci:

šaka suhi cvjetova jorgovana

litar maslinovog ulja

Postupak:

Cvjetove stavite u veliku teglu, ulijte ulje i dobro zatvorite. Držite na osunčanom mjestu 15 dana. Povremeno promućkajte. Potom procjedite i ulijte u tamnu staklenu bocu. Masirajte njime bolna mjesta tri puta na dan. Ulje jorgovana čuvajte na tamnom mjestu. Efekat će biti bolji ako uz masažu pijete čaj od đumbira.

Oblikovanje stabla
Jorgovan se svrstava u grmove koji mogu narasti između dva i 10 metara, što ne znači da ih ne možete oblikovati i kao stabla. U tom slučaju sadnicu biste trebali početi oblikovati što ranije, ili pri kupovini potražiti onu koja već ima dobro oblikovanu barem jednu uspravnu granu. U tom slučaju sve ostale treba ukloniti i ostaviti samo vršne izboje koje i tokom sljedećih godina treba oblikovati na isti način, sve dok biljka ne dosegne željenu visinu. Naprotiv, ako želite kompaktniji rast, tada preduge grane treba skratiti za 2/3. U tom slučaju morate strpljivo pričekati da završi cvjetanje, jer jorgovan nakon orezivanja ponekad ne cvjeta i dvije-tri godine.

Nezavisne novine