Osnivač „Votsapa“: Izbrišite „Fejsbuk“ :: Semberija INFO ::

 

Osnivač „Votsapa“: Izbrišite „Fejsbuk“


Brajan Ekton, suosnivač aplikacije „Votsap“ ponovo je pozvao korisnike da izbrišu svoje profile na društvenoj mreži „Fejsbuk“.

Pred studentima Univerziteta Stenford u Kaliforniji, Ekton je kritikovao „Fejsbuk“ i druge tehnološke gigante poput „Gugla“, jer su previše fokusirani na profit, prenosi londonski San.

Ekton je 2014. godine prodao „Fejsbuku“ svoj udeo u „Votsapu“ (WhatsApp) za 14 milijardi dolara, a kompaniju je napustio 2017. godine, jer se, kako je rekao, nije slagao da oglasne poruke treba da se uvode u platformu za razmenu poruka.

Ekton je danas šef „Signala“, neprofitnog rivala „Votsapu“, a direktora „Fejsbuka“ Marka Zakerberga optužio je da trguje s privatnošću korisnika kako bi omogućio reklame na svojoj platformi i povećao prihod.
Ovo je drugi put da Ekton poziva na brisanje Fejsbuka – to je uradio preko Tvitera, gde je napisao: „Vreme je #izbrišitefejsbuk“, nakon što se društvena mreža uplela u skandal s političkom konsultantskom firmom „Kembridž analitika“, koja je neovlašćeno pristupila podacima 87 miliona korisnika.
 
TANjUG