DOKAZANO: MMR vakcina ne izaziva autizam! :: Semberija INFO ::

 

DOKAZANO: MMR vakcina ne izaziva autizam!


I novo istraživanje potvrdilo je ono što stručnjaci iznova ponavljaju - MMR vakcina ne izaziva autizam.
Vakcina protiv boginja, zauški i rubeola (MMR) ne povećava rizik od autizma niti izaziva autizam kod dece koja su pod ruizikom, pokazalo je najnovije istraživanje sprovedeno nad 650.000 dece.

Istraživači su koristili registar stanovništva kako bi procenili da li je MMR vakcina povećala rizik od autizma kod dece rođene u Danskoj između 1999. i 2010. godine, prenosi CNN.

Praćeno je ukupno 657.461 dece u avgustu 2013. godine, a dokumentovali su dijagnoze poremećaja iz autističnog spektra, kao i poznati faktori rizika, uključujući starost roditelja, dijagnozu autizma pri rođenju, prerano rođenje i malu težinu.

Više od 95 odsto dece je vakcinisano MMR vakcinom, a kod 6.517 je dijagnostifikovan autizam, na osnovu čega su zaključili da vakcina ne povećava rizik od autizma kod dece koja nisu pod rizikom i nije izazvala autizam kod dece koja su pod rizikom.

"Moram da napomenem i da nijedna studija sa naučnim istraživanjem nije potvrdila tu vrstu povezanosti i nadamo se da se u budućnosti neće ni pričati o ovoj teoriji za koju se pokazalo da je besmislena", prokomentarisala je epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević za RTS.
U Srbiji, od kraja oktobra 2017. godine, kada su zabeleženi prvi slučajevi malih boginja, do danas zabeleženo je gotovo 6.000 slučajeva, od čega je 15 slučajeva bilo sa smrtnim ishodom.

"Nažalost, mi smo na teži način pokazali kako male boginje mogu da budu izuzetno ozbiljno oboljenje. Međutim, od tada do danas učinili smo mnogo, pre svega na imunizaciji gde je obuhvat ovom vakcinom značajno porastao", istakla je dr Kisić Tepavčević.

Ona ističe da u poslednjih šest meseci nije bilo prijavljenih komplikacija niti slučajeva sa smrtnim ishodom, što indirektno pokazuje da je stepen kolektivnog imuniteta sada veliki.

"Početkom februara registrovan je poslednji oboleli. Ukoliko se u periodu dvostruke maksimalne inkubacije ne potvrdi nijedan slučaj ove bolesti možemo da odjavimo epidemiju", objasnila je Kisić Tepavčević.

"Vakcine su dostupne ima ih u dovoljnim kolicinama i nadamo se da će u narednom periodu da se nastavi ovako visok obuhvat i da će da se zadrži visok nivo kolektivnog imuniteta koji ce da nas štiti od širenja ove bolesti", zaključila je Kisić Tepavčević.