Navike zbog kojih su Skandinavci zdravi i srećni :: Semberija INFO ::

 

Navike zbog kojih su Skandinavci zdravi i srećni


Фото - Курир
Posljednjih godina dosta se priča o skandinavskom načinu života. Ovi narodi itekako drže do zdravog života, životni vijek je dugačak i kvalitet života izuzetno dobar, a neke zasluge imaju i sljedeće činjenice...

Uživanje u prirodi visoko na listi prioriteta

Iako većina Norvežana živi u gradovima, uživanje u prirodi i dalje je visoko na listi prioriteta kod velikog broja građana.

Vjeruju da je vrijeme provedeno u prirodi izuzetno bitno, za šta čak imaju i posebnu riječ – friluftsliv. Ali bitno je reći da fizička aktivnost za njih ne znači tek sagorijevanje kalorija, već traženje užitka u tome što rade.

Zato, na primjer, dobar dio Norvežana umjesto teretane bira skijanje, klizanje, šetnju u šumi, plivanje u jezeru i slično.

Maslac draži od ulja

Skandinavci znatno više vjeruju maslacu nego ulju, pa tako mali komad maslaca dodaju u raznorazne vrste hrane – supu, meso, povrće...

Ovim načinom hrana postaje nutritivnija, a ujedno Skandinavci smatraju i da se značajnim unosom mliječnih masti dobro bore protiv pretilosti, piše "Pun kufer".

Ne postoji loše vrijeme, samo neprikladna odjeća

Norvežani se doslovno drže te fraze, stoga se nemojte iznenaditi vidite li u Norveškoj ljude koji usred zime, po kiši i snijegu, rekreativno voze bicikl.

Niske temperature ubrzavaju rad metabolizma, popravljaju kvalitet sna i regulišu apetit.

Slatkiši za djecu samo subotom

U švedskim vrtićima prilikom pripreme obroka ne koristi se nimalo šećera.

Uz to, djeca uopšte ne jedu slatkiše prije navršene druge ili treće godine života. Ali čak i kad odrastu, slatkiše obično smiju jesti samo subotom ili praznicima.

Vole saune, koriste ih izuzetno često

Nakon dugih šetnji po hladnoći najviše se želite zagrijati. Skandinavci vole saune, koriste ih izuzetno često, a ako vas neko pozove u saunu, znak je to da prema vama gaji poštovanje.

Takođe, saune rado posjećuju i muškarci i žene, pa možda i u tome leži tajna zdravlja, ali i – dobrog tena.

Crveno meso jako je rijetko na meniju

Većina Skandinavaca preferira jedenje kod kuće, a zbog uravnotežene prehrane i aktivnog načina života, kako smo već spomenuli, dobro izgledaju i zdravi su.

Crveno meso jako je rijetko na meniju, ali se itekako jede mnogo ribe, posebno one plave.

Vrijeme za kafu itekako je važno

Šveđani koriste riječ fika, koja se može prevesti kao "vrijeme za kafu ili kolač", ali u stvarnosti znači mnogo više od toga.

To je vrijeme kada se ne bavite svojim poslom i uživate u vremenu s prijateljima. Fika nije samo pauza za kafu, već način za usporavanje i razmišljanje o stvarima.

I dok u drugim zemljama mnogi uzimaju kafu za ponijeti ili je piju s nogu, u Švedskoj se ta pauza ne dovodi u pitanje.

​Nezavisne novine / Info Bijeljina