CICERON, SLAVNI ANTIČKI GOVORNIK KOJI JE ZBOG RIJEČI OSTAO BEZ GLAVE I OBJE RUKE :: Semberija INFO ::

 

CICERON, SLAVNI ANTIČKI GOVORNIK KOJI JE ZBOG RIJEČI OSTAO BEZ GLAVE I OBJE RUKE


Najpoznatiji rimski govornik Ciceron ubijen je 7. decembra  43. godine prije nove ere. Puno ime mu je Marko Tulije Ciceron, a uz Atinjanina Demostena bio je najslavniji antički govornik uopšte. Ciceron je posebno bio poznat po svojim političkim govorima u kojima je razotkrivao nepoštene namjere moćnih igrača na političkoj sceni.
 
U svojim govorima protiv Katiline razotkrio je zavjeru, a kasnije je meta njegovih govora postao i rimski moćnik Marko Antonije. Naime, u građanskom ratu između Cezara i Pompeja stao je na stranu ovog drugog. Nakon pobjede Cezar mu je oprostio, a Ciceron se miče iz politike i posvećuje se pisanju. Neupleten u Cezarovo ubistvo, 15. aprila 44. godine p.n.e., ostao je izvan politike još pola godine, kada na čelu senatske opozicije započinje obračun s Markom Antonijem, opravdano strahujući od propasti stare Rimske Republike.
 
Ciceronovi govori protiv Marka Antonija nazivaju se ,,Filipikama“ ( po uzoru na starije Demostenove govore protiv makedonskog kralja Filipa, oca Aleksandra Makedonskog).
 
Upravo su ti govori protiv Marka Antonija koštali Cicerona glave. Naime, ljudi Marka Antonija uhvaili su Cicerona kada je odlazio iz svoje vile, otprilike na pola puta između Rima i Napulja. Prema legendi zarobljeni Ciceron hrabro je ogolio vrat da bi ga neprijatelji mogli pogubiti. Po naređenju Marka Antonija Ciceronova glava i obje odsječene ruke izložene su zatim na rimskom Forumu gdje je držao svoje legendarne govore. Ruke su odsječene kao kazna zato što je Ciceron njima napisao spomenute ,,Filipike“ protiv Marka Antonija.
 
Ciceronova smrt znači i simbolički politički pad Rimske Republike. Vojnički se ona održala na istoku do Bitke kod Filipa ( 42. godine prije nove ere), a nakon bitke kod Akcija (31.) država konačno dolazi pod vlast jednog čovjeka- Oktavijana, koji je proglašen Avgustom, i postaje carstvo koje će se održati narednih 400-tinjak godina neumorno šireći svoje granice po Evropi, Africi i Aziji.