LOMONOSOV- IZVOR RUSKE NAUKE :: Semberija INFO ::

 

LOMONOSOV- IZVOR RUSKE NAUKE


Devetnaestog novembra navršava se 309 godina od rođenja Mihaila Vasiljeviča Lomonosova, jednog od najvećih naučnika u istoriji.

Lomonosov je tvorac fizičke hemije, član Ruske akademije, enciklopedista svjetskog glasa. Studirao je u Rusiji, Njemačkoj i Holandiji. Njegovo obrazovanje i naučna djelatnost bili su raznoliki: od klasičnih jezika, do astronomije i tehnike. Formulisao je zakon održanja materije, objasnio pojave sagorijevanja, stvorio naučnu teoriju o svjetlosti, objasnio porijeklo polarne svjetlosti.

Znatno je reformisao rusku nauku i udario temelje naučne terminologije ruskog književnog jezika. Napisao je prvu gramatiku ruskog jezika, dramska djela "Tamira i Selim" i "Demofont". Osnivač je Moskovskog univerziteta, koji i danas nosi njegovo ime.
Lomonosov je rođen 1711. godine na sjeveru Rusije u Arhangelskoj oblasti, 989 km sjeverno od Moskve, u porodici imućnog seljaka, koji se kao i generacije njegovih predaka bavio ribolovom na moru.

Lomonosova seoski život nije privlačio, želio se obrazovati, te je 1730. godine pobjegao od kuće sa tovarom ribe u Moskvu, gdje se upisao u Slavjano-grčko-latinsku akademiju. Da bi se upisao predstavio se kao plemićki sin, jer nisu primali  djecu seljaka. Povjerovali su mu jer je bio veoma pismen i dobro je znao matematiku.
Lomonosov se školovao prvo u Moskvi, a zatim u Kijevu i Peterburgu. U svojim dvadesetim godinama boravio je u Njemačkoj, studirao je u Marburgu i Frajbergu.

Nakon povratka u Rusiju ostvario je veliku karijeru kao fizičar, astronom i hemičar, a bavio se i pjesništvom.
Prvi je dokazao zakon o očuvanju mase, tvrdeći da je količina materije prije hemijske reakcije i poslije nje ista. Lomonosov je na području astronomije zaključio da venera ima atmosferu, a po njemu se danas zovu krateri na Mjesecu i Marsu.

Posebno su važni njegovi radovi iz geologije u koima je u mnogo čemu bio ispred svog vremena. Veliku pažnju posvećivao je praktičnoj primjeni nauke, te je izumio čitav niz meteoroloških, optičkih i drugih instrumenata.
Uz sve to napisao je i prvu gramatiku ruskog jezika.

Lomonosov je umro 1765.,u dobi od 54 godine, a grob mu se nalazi u Sankt Peterburgu.