VOĆKA PUNA ZDRAVLjA :: Semberija INFO ::

 

VOĆKA PUNA ZDRAVLjA


Svjetski dan jabuka obilježava se od 20. oktobra 1990. godine, kada je, prvi put, ovaj dan obilježila je organizacija Common Ground iz Londona.

Cilj obilježavanja Dana jabuke jeste promovisanje njenih benefita po zdravlje, kao i demonstracija brojnih sorti koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. Ovu tradiciju, vremenom su prihvatile i ostale svjetske zemlje, ističući važnost ovog voća u ishrani i zdravlju ljudi.

Postoji više od 7.000 različitih sorti jabuka i jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivisati i koristiti kao važan dio prehrane. Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utiču na ljudski organizam.
U zavisnosti od sorte, 100 grama jabuke sadrži oko 85 grama vode, 10.9 grama ugljenih hidrata, te tri grama dijetalnih vlakana.

U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6, te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalijuma (100 do 180 mg), te kalcijum, fosfor, magnezijum i željezo.

Zahvaljujući velikom udjelu ugljenih hidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom, te sprečava umor i gubitak koncentracije.