Pet šolja čaja za dobro zdravlje :: Semberija INFO ::

 

Pet šolja čaja za dobro zdravlje


Istraživanje pokazuje da bi pet šolja čaja dnevno trebalo da čini čuda za naše zdravlje. Otkrivamo vam skrivene zdravstvene beneficije čaja stavljanjem čajnika na šporet bez izgovora! Šolja čaja može riješiti mnoge probleme.

U Holandiji se podstiče da ljudi piju čaj tokom cijelog dana, a ne samo tokom doručka. Od četvrte godine djeca tamo dobijaju čaj u vrtićima i školama za piće uz ručak, što ih podstiče da ovu ljekovitu tečnost piju od malih nogu. Holandsko zdravstveno vijeće, koje je nezavisno naučno tijelo i savjetuje parlament, objavilo je smjernice o pijenju čaja. Ljudima se savjetuje da piju između tri do pet šolja čaja dnevno.

- Otkrili smo da u naučnoj literaturi postoje jasni pokazatelji tokom poslednjih deset godina da je pijenje čaja dobro za vaše zdravlje. Tri do pet šolja čaja dnevno smanjiće krvni pritisak, rizik od dijabetesa i moždanog udara, što je jedna od naših 16 smjernica - rekla je Eert Šoten, portparol zdravstvenog savjeta. Međutim, čaj mora biti zeleni ili crni, biljne i voćne opcije se ne računaju.

Tim Bond iz Savjetodavnog odbora za čaj rekao je da su holandske smjernice u skladu sa onim za šta se zalažemo. Brojne nedavne studije pokazale su da pijenje od 3 do 5 šolja čaja dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara na duži rok. Tim je takođe istakao da i druge kratkoročne studije takođe pokazuju da svakodnevna konzumacija čaja pozitivno utiče na zdravlje našeg srca. Čitava gomila studija takođe je pokazala skrivene zdravstvene prednosti zelenog čaja, naime da šolja čaja djeluje kao moćan antioksidans koji ne samo da čisti našu kožu i tijelo, već i ubrzava metabolizam, učestvuje u varenju i štiti nas od mnogih karcinoma i demencije.

Dakle, sada znate šta vam nudi skromna šolja zelenog ili crnog čaja nekoliko puta dnevno. Hoćete li ikada više odbiti poziv za čaj? Sezona prehlade i gripa je stigla! Neka ove godine kupljeni sirup zameni ovaj domaći recept za lečenje kašlja i upale pluća.

​Agencije / Semberija info