Danas je Spasovdan :: Semberija INFO ::

 

Danas je Spasovdan


Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan. U crkvenom kalendaru ovaj praznik je obeležen crvenim slovom. Slavi se četrdeset dana nakon Vaskrsa, tačnije u četvrtak šeste nedelje posle praznika Vaskrsenja Hristovog. Na večernjoj službi koja se služi u sredu uoči Vaznesenja vrši se u skladu sa crkvenim tipikom, takozvano Odanije Pashe, neka vrsta opraštanja sa Vaskrsom. Početak i kraj službe se na taj dan, vrši isto kao i na sam Vaskrs.

Vaznesenje

Isus Hrist je, tri dana nakon što je raspet na krst i sahranjen u grobnici, vaskrsnuo iz mrtvih i javio se svojim učenicima. Sa njima je proveo 40 dana na zemlji, učeći ih kako da šire veru. Nakon toga poveo ih je na Maslinsku goru i rekao im: „Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen.”

Da bi u tome uspeli, obećao im je Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljudstvo spasavati u veri (odakle naziv Spasovdan).

Podignutih ruku Hristos je učenike blagoslovio i počeo se uznositi na nebo, ostavljajući ih da čekaju Duha Svetoga. Apostoli su nemo gledali za njim, dok nije iščezao iz pogleda. Tada im se obratiše anđeli: „Što stojite i gledate? Kako ste videli da Gospod odlazi na nebo tako će On opet doći da sudi živima i mrtvima i onda carstvu Njegovom neće biti kraja.”

Gradska slava

Spasovdanu su posvećeni Manastir Rukumija, Manastir Sestroljin, Manastir Dobrovodica i Manastir Ravanica, a nekim gradovima je to krsna slava: Beograd, Banjaluka, Istočno Novo Sarajevo, Nevesinje, Čačak.

Slaveći Spasovdan, Beograd time čuva spomen na taj dan 1403. godine, kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu. Poslednja litija na Spasovdan u Beogradu nakon dolaska na vlast komunista bila je 1947. U letopisu Vaznesenske crkve je zapisano da je litija bila kamenovana od strane agilnih skojevaca, a iste godine je zabranjena. Spasovdan je kao slava Beograda obnovljena 1993, kada je ulicama u centru grada prošla litija prvi put posle 46 godina. Litija ima ustaljenu trasu beogradskim ulicama, simbolično zatvarajući krug u porti Vaznesenske crkve.


Izvor: Politika