Predstavljena Nova zbirka Mlađe Stanišića :: Semberija INFO ::

 

Predstavljena Nova zbirka Mlađe Stanišića


Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, na štandu beogradskog izdavača “Svet knjige” i na štandu Republike Srpske predstavljena je najnovija pjesnička zbirka Mlađe Stanišića pod nazivom “Širinom me pritišće ravnica”. U Stanišićevu sedmu zbirku poezije uvršteno je 111 pjesama koje su napisane u proteklih dvadesetak godina.

 “Pjesmu “Širinom me pritišće ravnica” napisao sam prije dvadesetak godina i objavio sam je u zbirci “Nešto se strašno ovdje zbilo”. Stihovi te pjesme pratili su me kroz protekle dvije decenije. Pisao sam u proteklim godinama o semberskoj ravnici, o zavičaju i selu Brgule kod Vareša. Sve je to u međuvremenu postala jedna kompaktnost, jer sam svojim stihovima pokušao izmiriti planinu u ravnicu. Imam pjesmu u kojoj kažem da me “planina odgojila, ravnica usvojila”. Uglavnom, u najnovijoj zbirci poezije objedinjeno je dvadeset godina moga života u ravnici, razmišljanja, življenja, proživljavanja. Pokušao sam na jednom mjestu da kažem kako ću “da skinem okove ravnice, da me više ne pritišće”.

Stanišić kaže da priprema i dvije istorijsko -  dokumentarne knjige.

“Jedna knjiga nosi radni naslov “Brgule kroz vijekove”, u kojoj će biti opisan moj zavičaj od Rimljana do danas. Pripremio sam i zbirku ljubavno - boemske poezije sa više od dvije stotine pjesama. Napisao sam stotinjak kratkih priča. Prijatelji su mi sugerisali da sada objavim knjigu proze. Možda ću njihov savjet i poslušati”, kaže Mlađo Stanišić, autor rodoljubive, socijalne i ljubavne poezije, dobitnik brojnih književnih nagrada i priznanja.

(Semberija Info)