SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA DANAS SLAVI ROĐENjE PRESVETE BOGORODICE, MALU GOSPOJINU :: Semberija INFO ::

 

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA DANAS SLAVI ROĐENjE PRESVETE BOGORODICE, MALU GOSPOJINU


Srpska pravoslavna crkva danas, 21. septembra , slavi rođenje Presvete Bogorodice, praznik u narodu poznat kao Mala Gospojina.

Na Malu Gospojinu slavi se uspomena na dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane, rođena Sveta Djevica Marija. Nastala kao plod molitvi, odvedena je u hram kad je imala tri godine. Sa 14 godina se vratila u Nazaret gdje joj je, prema predanju, saopštena blagovijest arhangela Gavrila da će roditi Sina Božijeg.

Scena Roždestva Bogorodice sa Svetom Anom u postelji i novorođenom Marijom u kolevci obavezan je motiv pravoslavnih ikona i srednjovekovnih manastirskih fresaka.

U narodu se ovaj praznik slavi uz živopisne običaje, uglavnom posvećene rađanju. Veoma je cijenjen kod Srba, a u većini mjesta održavaju se vašari i druge svečanosti, proslave i molitve.

Takođe , na Malu Gospojinu mnogi planiraju i ugovaraju svadbe i vjenčanja, jer, prema predanju, ona mladencima, vjerenim i vjenčanim na ovaj dan daruje poseban blagoslov.

Kao što je Marijino rođenje obasjalo roditelje Joakima i Anu, tako i sunce na dan 21. septembra najavljuje sunčanu jesen i zimu, kaže narodno predanje.