BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PREDSTAVLjENA ZBIRKA POEZIJE “PRLjAVI SNjEŠKO NA USIJANOJ HAUBI” :: Semberija INFO ::

 

BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PREDSTAVLjENA ZBIRKA POEZIJE “PRLjAVI SNjEŠKO NA USIJANOJ HAUBI”


U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” predstavljena je zbirka poezije “Prljavi snješko na usijanoj haubi”, autorke Jelene Kalajdžije. Inače, ova zbirka poezije objavljena je prošle godine kao jedan od laureata nagrade “Novica Tadić” Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije.

-Za mene je to jedno veliko breme, jer je Novica Tadić jedan od, meni lično, najdražih i najčitanijih pisaca”, rekla je Jelena Kalajdžija i dodala da je zbirka poezije “njen prvenac lijepe književnosti u izdavačkom smislu”.



-Do sada sam se više kretala sa “druge strane”, kao književni kritičar, esejista, ali drago mi je da je ova knjiga ugledala svjetlost dana. “Prljavi snješko” je blaga kritika onoga što živimo, jer našeg snješka su uprljali i stavili ga na usijanu haubu, ali se nekako drži. Tu je i ta intertekstualna paralela sa “Mačkom na usijanom limenom krovu”, a to donekle nagovještava šta se u ovoj zbirci može naći, ali ona svakako, koliko god da nudi ideje i poruke, predstavlja jedno intimno dijeljenje sa čitaocima, što je po meni uvijek bio hrabar korak”, rekla je Kalajdžija. Recenzent ove zbirke pjesama Mirko Demić rekao je da mu predstavlja veliko zadovoljstvo što je večeras u bijeljinskoj biblioteci na promociji knjige u čijem je završnom izgledu učestvovao.

-Vjerujem da je nagrada otišla u prave ruke i da će Jelena obogatiti srpsku književnost”, rekao je Demić koji je javnosti poznat kao romanopisac, pripovjedač, esejista, dramski pisac, publicista, priređivač, a dobitnik je i brojnih nagrada. Moderator večerašnje promocije zbirke pjesama bila je Valentina Živić.

(Semberija info)