PROGLAŠENI POBJEDNICI LITERARNOG KONKURSA I TAKMIČENjA RECITATORA I BESJEDNIKA U OKVIRU MANIFESTACIJE „VIŠNjIĆEVI DANI“ :: Semberija INFO ::

 

PROGLAŠENI POBJEDNICI LITERARNOG KONKURSA I TAKMIČENjA RECITATORA I BESJEDNIKA U OKVIRU MANIFESTACIJE „VIŠNjIĆEVI DANI“


Foto: Semberija info
U okviru manifestacije „Višnjićevi dani“, koji se ove godine održavaju po 29. put, danas su u prostorijama JU Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina, objavljeni rezultati i dodjeljne nagrade pobjednicima literarnog konkursa i takmičenja u recitovanju i besjedništvu.

U okviru 29. „Višnjićevih dana“ nagrađeno je 20 učenika osnovnih i srednjih škola u sedam kategorija.

Učenici srednjih škola koji su se prijavili na literarni konkurs pisali su na temu „Poezija Filipa Višnjića – nepresušni izvor nadahnuća i današnjim generacijama“, a učenici osnovih škola na temu „Pjesmom Boj na Čokešini Višnjić je ustanike braću Nedić preselio u nezaborav“.



Literarne radove koji su prijavljeni na raspisani literarni konkurs ocjenjivala je komisija koju su činili profesor dr Cvijetin Ristanović, predsjednik komisije, mr Ljiljana Lukić, član i profesorica srpskog jezika i književnosti Stojanka Đokić, član.

Profesor dr Cvijetin Ristanović, predsjednik komisije istakao je da je za njih najbitnije da preko nastavnika i profesora učenike motivišu da razmišljaju o poeziji Filipa Višnjića i da prema svojim mogućnostima napišu do kojih su spoznaja došli čitajući tu poeziju.



-Znate da je danas epska poezija na neki način potpuno potisnuta, a čak se i u školskim programima ide na to da se redukuje, da se svodi na nekakvu manju mjeru. Međutim, mi ovim konkursom nastojimo da kažemo da epska i narodna poezija nije izgubila vrijednost.  Ona je možda izgubila interesovanje novih generacija, ali u njoj se nalaze velike književne vrijednosti. Na narodnoj poeziji počiva sva naša pisana poezija i bez tih oslonaca na narodnu poeziju vrlo teško bi se moglo govoriti o pisanoj poeziji“, istakao je Ristanović i dodao da im je žao što nemaju veći broj učesnika na literarnim konkursima.

-Ono što mi možemo jeste da svake godine raspisujemo konkurs i pokušavamo da jedan broj nastavnika i učenika motivišemo da razmišljaju o narodnoj poeziji, da tragaju za vrijednostima koje se u njoj nalaze. Posebno je važno za naš grad da mi pokušavamo motivisati učenike da čitaju poeziju Filipa Višnjića, jer on je svojim ustaničkim pjesmama predstavlja sigurno vrh narodne poezije kada je u pitanju kvalitet“, naglasio je Cvijetin Ristanović.
 
Stojanka Đokić, profesorica srpskog jezika i književnosti i član žirija na literarnom konkursku u okviru manifestacije „Višnjićevi dani“ kazala je da ispred Gradskog odbora SKPD „Prosveta“ Bijeljina mogu reći da je ovogodišnji odziv tamičara bio zadovoljavajući.



-Mi uvijek kažemo da želimo više i da se radujemo većem broju takmičara. Nažalost, nisu sve škole učestvovale, ali to nas ne obeshrabruje. Svake godine pokušavamo da motivišemo svoje kolege, jer ja sam neko ko radi u školi. Zadovoljni smo, naročito mi, koji smo bili u žiriju za literarne radove, jer smo vidjeli da mentori u osnovnim školama sve više rade sa svojim učenicima, to je primjetno jer kada čitate radove vidite da dominira poznavanje literature.“, istakla je Đokićeva i dodala da ih sledeće godine očekuju 30. po redu „Višnjićevi dani“, te da očekuju bolji i kvalitetniji odziv.

 Dušan Stanković, učenik Osnovne Škole „Knez Ivo od Semberije“ koji je osvojio prvo mjesto na takmičenju iz recitovanja i drugo iz besjede za učenike starijih razreda osnovne škole rekao je da smatra da je manifestijca „Višnjićevi dani“ veoma značajna, s obzirom da se mladi naraštaju uče ko je bio Filip Višnjić i da znaju koje su naše znamenite ličnosti.



Na literarnom konkursu za učenike osnovnih škola prvo mjesto osvojila je Milica Njegić, učenica VIII razreda OŠ „Petar Kočić“ Brodac, drugo mjesto Lola Ilić, VII razred OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina, te treće mjesto Katarina Pajić, VIII razred OŠ „Aleksa Šantić“ Ugljevik.

Prvo mjesto na literarnom konkursu za učenike srednjih škola osvojila je Marija Stevanović, učenica II razreda JU Gimnazija „Filip Višnjić“ Bijeljina, drugo mjesto pripalo je Nikoli Osvald, učeniku IV razreda JU Tehnička škola „Mihajlo Pupin“ Bijeljina, a treće mjesto Teodori Vatralj, I razred JU SŠC „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik.

Na takmičenju recitatora, za učenike osnovih škola, mlađi uzrast prvo mjesto osvojila je Mirka Pisić, V razred OŠ Vuk Karadžić“ Zvornik, drugo Veljko Vasić, I razred OŠ „Dvorovi“ Dvorovi i treće mjesto Bogdan Mišura, V razred OŠ „Knez Ivo od Semberije“. Prvo mjesto na takmičenju recitatora starijeg uzrasta za osnovne škole osvojio je Dušan Stanković,  VII razred OŠ „Knez Ivo od Semberije“ Bijeljina, drugo Milica Malinović, VIII razred OŠ „Vuk Karadžić“ Bijeljina, a treće Maja Garić, VII razred OŠ „Jovan Dučić“ Bijeljina.

Prvo mjesto kao najbolji besjednik na takmičenju za učenike osnovnih škola osvojila je Anastasija Dubljević, VIII razred OŠ „Meša Selimović“ Janja, drugo mjesto pripalo je  Dušanu Stankoviću, VII razred OŠ „Knez Ivo od Semberije“, a treće Violeti Cvijanović, VIII razred OŠ „Meša Selimović“ Janja.

Na takmičenju recitatora za učenike srednjih škola, prvo mjesto pripalo je Marku Ristiću, učeniku IV razreda JU Gimnazija „Filip Višnjić“ Bijeljina, drugo mjesto dijele Jovana Jović, IV razred JU Gimnazija „Filip Višnjić“ Bijeljina i Dragani Barbu, IV razred Ekonomska škola Bijeljina, a treće mjesto osvojio je Zoran Gajić, I razred SŠC „Mihailo Petrović Alas“  Ugljevik. Prva nagrada za autorsku besjedu pripala je Maji Radić, učenici I razreda JU Gimnazija „Filip Višnjić“ Bijeljina.

(Semberija info)