Legendarni Sting večeras u sarajevskoj Zetri :: Semberija INFO ::

 

Legendarni Sting večeras u sarajevskoj Zetri


Legendarni britanski rok muzičar Sting večeras će u sarajevskoj Zetri održati dugo očekivani rođendanski koncert.

Sting je u glavni grad Bosne i Hercegovine doputovao juče privatnim avionom sa svojim bendom.

Od koncerta U2 u Sarajevu na Koševi stigla sigurno najmoćnija produkcijska mašinerija od šest šlepera i pet tur busova najsavremenije audio i video opreme, te preko 50 članova tehničke ekipe koja će se pobrinuti da publika u Sarajevu doživi vrhunski muzički i scenski spektakl. 

Koncert počinje u 20 sati nastupom Džoa Samnera koji će nastupati 45 minuta, nakon čega će na binu izaći Sting sa set listom sastavljenom od svojih najvećih hitova. 

Sting za rođendanski koncert u Sarajevu priprema muzičku poslasticu kada je u pitanju set lista koju će izvesti. Pored njegovih najvećih hitova iz solo karijere, Sting će na koncertu u Sarajevu odsvirati i numere sa posljednjeg albuma "The Bridge", poput pjesama "Rushing Water", "If It's Love" i "For Her Love". 

Ono što posebno publiku raduje su vanvremenski hitovi poput pjesme "Desert Rose", pjesme koja je napisana za duet sa alžirskim rai (arapska folk muzika) muzičarem Čebom Mamijem, koji je veoma popularan u Francuskoj, a na taj način je stvoren poseban vorld mjuzik zvuk.  Posebno je zanimljivo da je tekst inspirisan novelom Frenka Herberta "Dina", čiji je Sting veliki obožavalac. Sting je, takođe, igrao jednu od glavnih uloga u filmskoj adaptaciji ove novele, koju je režirao Dejvid Linč. 

"Every Breath You Take" napisao je 1982. godine nakon što se razišao s Frances Tomelti, svojom prvom suprugom i započeo vezu sa svojom sadašnjom suprugom Trudi Stajler. Kako bi pobjegao od očiju javnosti, Sting se povukao na Jamajku, a pjesmu je počeo pisati za radnim stolom pisca Jana Fleminga na imanju Goldenaj. 

Jedna od najprepoznatljivijih gitarskih dionica u historiji pop muzike je u pjesmi "Fragile", nastala u čast Bena Lindera, Amerikanca kojeg su ubili pobunjenici u Nigeriji 1987. godine, gdje je bio angažovan na izgradnji hidrocentrale. Ova numera nosi jaku antiratnu poruku, a posebnu pažnju je privukao u julu ove godine, kada je na koncertu u Varšavi osudio rat u Ukrajini prije izvođenja pjesme.

Pored navedenih hitova, publika u Sarajevu će imati priliku da uživa i u vječitim evergrin pjesmama iz ere grupe "The Police", poput pjesama "Message In The Bottle" i čuvene "Roxanne".

BHRT