BIBLIOTEKA „FILIP VIŠNjIĆ“: PROMOCIJA KNjIGE „ZEMLjA I VILA“ :: Semberija INFO ::

 

BIBLIOTEKA „FILIP VIŠNjIĆ“: PROMOCIJA KNjIGE „ZEMLjA I VILA“


Foto: Semberija info
U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“, predstavljena je knjiga „Zemlja i vila“, autora Nemanje Zivlaka. Riječ je o zbirci poezije, odnosno, 96 pjesama napisanih u osam ciklusa, četiri ljubavna i četiri rodoljubiva. Pored autora, o knjizi je govorila recenzent Stojanka Đokić, kao i moderator književne večeri Jovan Cvjetković.

Đokićeva je istakla da je pjesništvo u velikom problemu zbog slobodnog stiha, te da pjesnik mora da uloži svoju „glavu“(svoj život) i tada mora da se uspije, što, kako je rekla,  Nemanja upravo radi.

-Sa jedne strane je žito, gdje preovladava motiv rodoljublja, dok je sa druge strane vila, gdje je prisutan motiv ljubavi, motiv žene. Žito je bisernica dobrote,što u stvari predstavlja ženu. U knjizi se mogu naći arhaične riječi, kao što su međed, đed, đedovina i ako bi se zamijenile, izgubio bi se smisao“, rekla je Đokićeva. Na pitanje moderatora Cvjetkovića, odakle ciklusi, autor je rekao da je to želja da bude drugačiji.



Autor knjige je istakao da je u njegovoj knjizi stalo njegovih 40 godina, te da je sa sela i da je ponosan na tu činjenicu, jer je sve prisutniji odlazak mladih u gradove. Na predstavljanju knjige čitane su pjesme „Ulog“, Druga Srbija“, „Trešnja“, Krajino majko“ , pjesma o rodnom kraju koju je autor čitao sa mnogo emocija, „Zemlja oranica“,pjesma napisana sa mnogo zahvalnosti prema Bijeljini, te mnoge druge.

(Semberija info)