DANAS JE OGNjENI SVETAC, PROKOPOV DAN: Molite se za zdravlje djece :: Semberija INFO ::

 

DANAS JE OGNjENI SVETAC, PROKOPOV DAN: Molite se za zdravlje djece


Danas Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Svetog Prokopija, jednog od ognjenih svetaca. Njegov dan se svetkuje kao jedan od 18 zaprešnih dana u godini kada se odlažu svi teži i važniji poslovi. Na ovaj dan molite se za zdravlje djece!

Inače, ovaj dan je dobar za vjenčanja, a treba izbjegavati kupanje u rijekama, sve teže poslove, kao i svađu.
Prokopije je krsno ime pojedinih rodova, a u nekim naseljima je zavjetni dan. Brojni su i sveti hramovi koji nose ime ovog svetitelja. Jedan od njih je i hram u Dvorovima. Na svetoj liturgiji, koja će početi u devet časova, na današnji dan u Dvorovima okupi se veliki broj vjernika. Kako je najavljeno, liturgiji će prisustvovati i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, koji je i kum slave.

Podsjećamo, kamenoresci i rudari, kao i bunardžije praznovali su ovaj dan kao slavu svojih zanata. Ovo je veliki svetac iz starog Zavjeta, na spomen kada su nekad mnoga djeca umirala. Praznuju ga i muslimani.

Današnjeg dana, 303. godine, mučenički je postradao ovaj veliki Hristov sljedbenik, koga srpski narod posebno slavi. Sveti Prokopije potiče iz Jerusalima. Ime mu je bilo Neanije. Prihvatio se vojničke službe za vladavine cara Dioklecijana. U vrijeme jednog pohoda Hristos mu se čudesno javio, ukazavši mu na veliki svijetli krst na nebu. On se krstio i dobio ime Prokopije. Javno je ispovijedio svoju vjeru, znajući da će biti pogubljen.

U Nišu je u prednemanjićko doba postojao manastir Svetog Prokopija, u kom se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, prenijeta u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku. Sudbina moštiju nije poznata od 18. vijeka.

U nekim srpskim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer Sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence. Danas se izbjegava kopanje, čak i sahranjivanje. Takođe se na ovaj dan nije kupalo. Po srpskim krajevima postoje razni običaji i vjerovanja u vezi ovog praznika i pridaje mu se veliki značaj, iako nije upisan crvenim slovom u kalendar. Postoje i porodice, doduše rijetke, koje slave Svetog Prokopija kao krsnu slavu.
S obzirom da ove godine praznik pada u srijedu, pa treba postiti.

Semberija info