DANAS SVETI VRAČI :: Semberija INFO ::

 

DANAS SVETI VRAČI


Srpska pravoslavna crkva danas molitveno obilježava praznik posvećen svetim ljekarima Kozmi i Damjanu, koji se u narodu nazivaju Sveti Vrači.

Kozma i Damjan ostali su upamćeni kao sveti ljekari koji nisu naplaćivali svoje usluge, te se zato nazivaju i Besrebrenicima.

Sveti Kozma i Damjan bili su ljekari i, kako hrišćani vjeruju, čudotvorci. Ovi svetitelji bili su rođena braća, rodom iz Rima. Kao djeca su kršteni i u hrišćanskom duhu vaspitani. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su imali veliku blagodat od Boga, da liječe ljude i životinje od svake bolesti i muke, i to obično polaganjem ruku. Za svoj trud nisu tražili nikakvu nagradu, samo su zahtijevali od bolesnika da vjeruju u Isusa Hrista.

Zbog toga što su se pročuli o svojim iscjeljenjima pozavidio im je na slavi neki sujetni ljekar, a nekadašnji učitelj njihov, i pod izgovorom da beru ljekovite trave izveo ih u planinu i pobio kamenjem. Ovi svetitelji ubijeni su 284. godine.

Mnoge bolnice nose ime Svete braće Kozme i Damjana, a mnogi hramovi, širom pravoslavnog svijeta, posvećeni su upravo njima - Svetima Kozmi i Damjanu.

​(RTRS)