“Najstariji zanat” u Gradskom pozorištu “Semberija” :: Semberija INFO ::

 

“Najstariji zanat” u Gradskom pozorištu “Semberija”


Ansambl Gradskog pozorišta “Semberija” će obradovati ljubitelje pozorišne umjetnosti još jednom premijerom.

U petak 3. februara sa poečtkom u 20h po prvi put će biti izvedena predstava “Najstariji zanat” po tekstu Pole Vogel, a u režiji  slovenačkog reditelja Petera  Srpčiča, upravnika Mestnog gledališča Ptuj.

U predstavi igraju  Vanja Krtolina, Dušan Ranković,  Mirna Jovanović, Mihailo Maksimović i Nenad Blagojević.

-Iako sintagma „najstariji zanat“ jasno asocira na prostituciju, u djelu Pole Vogel, pet ostarjelih dama  (imaju od sedamdeset dvije do osamdeset tri godine), pripadnica „stare škole“,  svoj poziv obavljaju sa stilom i manirom, kakvi se danas u modernoj prostituciji ne mogu naći. Njihova pozicija dama s društvene margine, imala je svoj etički kodeks, a danas se ono što je nekad bilo sablažnjivo čini ružičastim i bezazleno arhaičnim. Društvo se u međuvremenu toliko izvitoperilo, da ove stare prijateljice djeluju dobroćudno i posve nevino, kaže Milivoje Mlađenović, umjetnički direktor Gradskog pozorišta “Semberija”.

Prema riječima reditelja, ovih pet dama u predstavi su radnička klasa, pošteni soj kurvi koje daju svoje tijelo za pare, ali zadržavaju svoja uvjerenja i poglede na život.

-Njihovo mišljenje nikog ne interesuje, jer se kod njih kupuje samo meso za seksualnu razonodu. Ali, mi ćemo da ih i gledamo i slušamo, i na kraju probamo da nađemo odgovor na pitanje - ko je tu u stvari kurva, ko se prodaje i na kakav način?

Premijerno izvođenje drame Najstariji zanat na sceni Gradskog pozorišta „Semberija“ je prvo izvođenje ove  drame na srpskom jeziku.

Ulaznice po cijeni od 10 KM mogu se kupiti na biletarnici Centra za kulturu, a rezervisati se mogu na telefon 065 011 211 ili mail [email protected].