BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PREDSTAVLjEN ROMAN “PRIČA O NIKOME I NIČEMU” :: Semberija INFO ::

 

BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PREDSTAVLjEN ROMAN “PRIČA O NIKOME I NIČEMU”


Janko Samouković imao je 23 godine kad je odveden u zloglasni logor Silos u Tarčinu. Preživio je teške logoraške dane, a u roman koji je napisao, “Priča i nikome i ničemu”, inspirisan je njegovim boravkom u logoru.



-Knjiga “Priče o nikome i nečemu” autobiografska je, iako sam u neke stvari predstavio malo blaže, jer mi je cilj bio da knjiga ostavi utisak dobre ljudske duše koja bi trebalo da među nama uspostavi neki kontakt i balans, da nam svima bude bolje. Nisam pisao o mnogo detalja o logoru Silos, nego više o ljudskom sazrijevanju, traženju sebe i svoje duše. Prošao sam i doživio loše od loših ljudi, ali ono što znamje da ja neću da budem takav, ja ću da budem primjer kakav čovjek treba biti, bez obzira šta je prošao. Smatram da žrtva ne može biti teže kažnjena već da postane da liči na svoje mučitelje”, rekao je Samouković. On se sjeća da je najmlađi logoraš imao samo 14 godina, dok je nastariji imao i više od 85, ali isto tako naglašava da je svoju dušu očuvao ponavljajući rečenicu: “Ne smiješ nikad biti kao ovi ljudi koji su te zatvorili, što te ovdje drže u ovakvom stanju, trude se da te maltretiraju i da ti naprave baš nešto loše! Ako ovo preživiš, ne smiješ biti ovakav!”, rekao je Samouković. Iz golgote je izašao živ, ali i jak čovjek kog nije zatrovala mržnja. Iako taj put nije bio ni malo  lak, Samouković ne zaboravlja svoju rečenicu koju je ponavljao tokom logoraških dana, a danas naglašava da želi da se ono što su logoraši doživjeli, nikad više nikom ne dogodi! Recenzent romana Stanislav Tomić, istakao je da roman opisuje tešku temu, ali da nije pesimističan.



-Ovo nije roman u klasičnom smislu gdje autor brusi likove, više je pisan u ispovjednom tonu sa dokumentarno-dnevničkom dimenzijom, a u romanu su zastupljena i duboka autorova razmišljanja. Lično, roman “Priča o nikome i ničemu” doživljavam i kao poruku da je najviša vrijednost ljudska sloboda, ali i da to možda i ne cijenimo dok je ne izgubimo”, rekao je Tomić.

(Semberija info)