BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 90 GODINA POSTOJANjA I SLAVE USTANOVE :: Semberija INFO ::

 

BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 90 GODINA POSTOJANjA I SLAVE USTANOVE


Narodna biblioteka “Filip Višnjić” , ove godine slavi 90 godina postojanja i rada. Usluge Biblioteke koristi oko 10.000 čitalaca, a raspolažu sa oko 120.000 knjiga. 

- Biblioteka je osnovana 1932. godine i kroz svoju istoriju, preživjela je mnogo toga, a i danas se ističe kao jedna od najznačajnijih kulturnih ustanova kako u Bijeljini, tako i u Republici Srpskoj. Osnovali su je entuzijasti, Vojislav Kecmanović, Joakim Perendija, Mihajlo Prodanović i Nikola Mačkić”, rekla je direktor Biblioteke Željana Arsenović. Ona je istakla da godišnje imaju više od 200. 000 posjeta, a u Biblioteci pored organizuju i brojne promocije književnih djela, strućna predavanje i stručne radionice, izložbe, seminare.



Posljednjih godina pažnja je usmjerena i na digitalizaciju knjižnog fonda, sa akcentom na čuvanje i zaštitu starih i rijetkih knjiga. Biblioteka korisnicima nudi lektire, klasike, zavičajne zbirke, beletristiku, ali sve više i stručnu literaturu. U ovoj ustanovi kulture, njeguju kulturno i duhovno blago, maternji srpski jezik i ćirilicu. Biblioteka je matična biblioteka, sa zadatkom da pruža usluge i pomaže školske i fakultetske biblioteke na području Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Donji Žabar, Pelagićevo i Osmaci, a sarađuje sa svim bibliotekama u Republici Srpskoj i velikim brojem biblioteka u Srbiji.

​Povodom značajnog jubileja, devet decenija postojanja i krsne slave ustanove Svetog Jovana Zlatoustog, za brojne goste, prijatelje i poštovaoce Biblioteke “Filip Višnjić”, organizovana je Svečana akademija.


Semberija info