NARODNA BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ” - ISTORIJSKI ČAS S ČEDOMIROM ANTIĆEM :: Semberija INFO ::

 

NARODNA BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ” - ISTORIJSKI ČAS S ČEDOMIROM ANTIĆEM


 
 Jedan od najpoznatijih srpskih istoričara, Čedomir Antić iz Beograda, organizovao je večeras u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” izuzetno zanimljivo predavanje o Srpskom pitanju u 21. vijeku.


Autor dvadesetak knjiga, šest monografija, četrdesetak objavljenih naučnih radova, koautor “Istorije Republike Srpske”, na izuzetno zanimljiv i slušaocima dopadljiv način govorio je o prelomnim civilizacijskim i istorijskim procesima na tlu Evrope, o razvoju i usponu nacionalnih ideja, o uticaju velikih sila na kreiranje svjetske, veropske i balkanske istorije.

Odgovarajući na osnovno pitanje, šta je to srpski i državni interes u 21. vijeku, profesor Antić je na prvo mjesto stavio demografski opstanak, ističući podatak da će Srbija, ukoliko se nastave trenutni demografski procesi, 2050. godine imati upola manje stanovništva nego što je imala 1991. godine.


“Problem održanja i samoodržanja podrazumijeva da svaka porodica rađa troje i više djece.  Ranije je Srbija imala neiscrpne izvore stanovništva, te je za jedan vijek skoro učetvorostručila svoje stanovništvo. Toga više nema. Doseljavanje stanovništva danas je evidentno samo na području Beograda i Novog Sada, a uskoro će i to prestati. Kao drugi  nacionalni i državni cilj može se uzeti kulturni opstanak, dok ostala tri cilja podrazumijevaju održivi razvoj, ekonomski razvoj i regionalnu stabilnost”, istakao je profesor Antić, naglasivši da je u protekle dvije decenije postignuto nacionalno jedinstvo po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije, čak i u situaciji ideološke razjedinjenosti, uz prihvatanje činjenice da su Srbi jedan mali evropski narod koji ne može parirati velikim silama u razrješavanju njihovih međusobnih obračuna.

Profesor Čedomir Antić je istakao da u 21. vijeku treba razmišljati o kompromisima, a ne o apsolutnim pobjedama, tražeći prijatelje među bliskim komšijama, te s njima dijeliti zajedničku istorijsku sudbinu.

(Semberija Info)