MOMČILO KOPRIVICA, ISTORIČAR I AFORISTIČAR - POBJEDNIK ZVORNIČKOG FESTIVALA AFORISTIČARA :: Semberija INFO ::

 

MOMČILO KOPRIVICA, ISTORIČAR I AFORISTIČAR - POBJEDNIK ZVORNIČKOG FESTIVALA AFORISTIČARA


Foto
Momčilo Koprivica (62), direktor Muzeja Semberije, istoričar po profesiji, a književnik po vokaciji, već godinama uspješno piše i objavljuje aforizme. Na nedavno održanom,  Petom međunarodnom festivalu humora i satire “Kriva Drina” u Zvorniku, Koprivica je proglašen za apsolutnog pobjednika. Dodijeljena mu je nagrada i publike i kolega aforističara koji su na ovaj festival stigli iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.

Majstorstvo aforističara sadržano je u britkom umu i dosjetljivosti, na sposobnosti da ukaže na neke devijantne društvene pojave i da odgovorne navede na razmišljanje. Aforizam je najkraći i najefektniji žanr izražavanja, kažu književni kritičari.

Momčilo Koprivica kaže da aforizmom ozbiljne stvari iskazujemo na neozbiljan način.

 “Sa malo duhovitih riječi kazuješ istinu. Aforizam je, po meni, pravi dribling mozga na malom prostoru. Prvu knjigu aforizama objavio sam u 2010. godini, nakon velikih poplava u Bijeljini i nosi naslov “Aforizmično”. Nakon drugih velikih poplava iz 2014.  godine pojavila se druga knjiga aforizama “Bilo nam je dobro, ne ponovilo se”, kaže Koprivica, podsjećajući da su njegovi aforizmi objavljivani u svim značajnijim časopisima, zbirkama i antologijskom “Zborniku aforizama u BiH”, a učestvovao je i na brojnim manifestacijama humora i satire u Republici Srpskoj, BiH i Srbiji. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti humora i satire. Koprivica je od 2016. godine predsjednik Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske u Bijeljini. 

(Semberija info)