Učenici iz Brčkog obišli postavku Sonje Lundin u Galeriji Centra za kulturu u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Učenici iz Brčkog obišli postavku Sonje Lundin u Galeriji Centra za kulturu u Bijeljini


Galerija Centra za kulturu u Bijeljini ugostila je 75 učenika drugog razreda Treće osnovne škole iz Brčkog u okviru jednodnevne ekskurzije upoznavanja šireg zavičaja.

Kustos Pavle Golijanin je, na prijemčiv i razumljiv način za ovaj uzrast, pojasnio osnovne poruke umjetnice Sonje Lundin, čiji radovi su dio aktuelne galerijske postavke, ali i uopšte rad likovnih umjetnika.



,,Obišli smo Etno selo Stanišići i njihov Etno muzej gdje smo djeci pričali o tome kako su ljudi nekad živjeli. Galeriju smo izabrali kao drugo mjesto za posjetu jer želimo da predstavimo aktuelnu, savremenu umjetnost, i kroz nju moderan način života i razmišljanja. Drago nam je što Bijeljina ima ovakvu ustanovu koja radi na ovaj način“ rekao je Dejan Šakotić jedan od nastavnika u pet odjeljenja učenika, koliko je došlo u Bijeljinu.

Kustos Pavle Golijanin, kratko pojašnjavajući osnove likovne umjetnosti, posebno savremene izazvao je interesovanje pojedinih učenika, posebno onih nadarenih za crtanje, čiji radovi su se već našli na školskim izložbama.
 
Komentarišući postavku Sonje Lundin koja govori o lutanju za identitetom djeteta koje se obrelo u Švedskoj, i koje je pod utiskom miješanja u svijesti i srpske i švedske kulture, običaja, jezika, krajolika, učitelj Šakotić je novinarima kratko rekao da se nada kako će najveći broj djece, koji su posjetili Bijeljinu i galeriju, steći takav identitet da će kao mjesto boravka i rada izabrati svoju zemlju i zavičaj, koje će dalje graditi i razvijati i neće biti primorani da odlaze u inostranstvo u potrazi za poslom i komforom.
 
 
JU Centar za kulturu "Semberija" Bijeljina