Učenici likovne sekcije Gimnazije posjetili izložbu slika “Allemansrätten'' – ''Zakon lutanja'' :: Semberija INFO ::

 

Učenici likovne sekcije Gimnazije posjetili izložbu slika “Allemansrätten'' – ''Zakon lutanja''


Izložbu slika Sonje Lundin u bijeljinskom Centru za kulturu, koja će biti  otvorena do 25. maja, danas su posjetili učenici likovne sekcije bijeljinske Gimnazije.

Ova mlada umjetnica objasnila je učenicima Gimnazije da su slike naslikane uljem, s tim da ih je ona kolažirala sitoštampanim radovima koje, kako je rekla, pokušava da razvije kao tehniku štampanu na različite materijale.

 

„U Švedskoj postoji pravilo gdje smiješ da lutaš po šumama, šetaš po prirodi, generalno čak i kada je u pitanju privatna imovina. Na samim mojim radovima ima mnogo reference ka srpskoj strani i često radim interkulturalno“, rekla je Lundin.

Pavle Golijanin, novi  kustos bijeljinske Galerije Centra za kulturu, rekao je da se novopostavljena izložba bavi temama interkulturalnosti, odnosno odnosa švedske kulture koja je formirala nju kao osobu u relaciji sa srpskom kulturom koja je sad njeno okruženje.

“Danas su učenici imali priliku da direktno od umjetnice Sonje Lundin čuju sve što ih zanima o izložbi i da se upoznaju sa njenom dosadašnjom karijerom”, rekao je Golijanin.

Umjetnica Sonja Lundin rođena je Švedskoj 1997. godine. Na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu (FLU) završila je osnovne studije, na grafičkom smjeru.Trenutno studira Master na slikarskom odsjeku na FLU kod Simonide Rajčević.

U grafici primjenjuje raznovrsne tehnike, među njima su duboka štampa, litografija, digitalna štampa i sitoštampa uz ručne intervencije. Sonjine teme su uglavnom povezane za temu porodice i sukob srpske i švedske kulture u njenom identitetu.


Semberija info - Z. Kusmuk