U MUZEJU SEMBERIJE, OTVORENA IZLOŽBA “VOŽD KARAĐORĐE - OTAC SRBIJE" :: Semberija INFO ::

 

U MUZEJU SEMBERIJE, OTVORENA IZLOŽBA “VOŽD KARAĐORĐE - OTAC SRBIJE"


U okviru programa obilježavanja 30 godina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, danas je u Muzeju Semberije otvorena izložba „Vožd Karađorđe-otac Srbije“.

Autori izložbe su viši kustos – istoričar Gordana Bulović iz Muzeja grada Novog Sada i muzejski savjetnik dr Mirko Peković iz Vojnog muzeja u Beogradu.



Postavku izložbe čini više od sedamdeset eksponata hladnog, vatrenog, borbenog i ukrasnog oružja, među kojima su sablje, jatagani, noževi, puške, kubure i pištolji, ,kao i oružani pribor.  Na izložbi se mogu vidjeti i portreti Karađorđa, radovi Uroša Predića, Jovana Bjelića i Vsevolda Guljevića, te portreti znamenitih srpskih vojvoda iz tog doba. 



Gordana Bulović, koautor izložbe, navela da je izložba prvi put prikazana 2017. godine povodom prisjećanja na vožda Karađorđa i obilježavanja 200 godina od njegovog ubistva.
- Hjeli smo da napravimo izložbu o Karađorđu i junacima Prvog srpskog ustanka i o svemu onom što je dovelo do stvaranja savremene srpske države. Vuk Karadžić to naziva ustankom, mada je to bila srpska revolucija. Svi predmeti koje možete vidjeti,  su originali i donešeni su prvi put van Srbije, kako bi bili dostupni javnosti u Republici Srpskoj,” istakla je Gordana Bulović.



- Izložbu, u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije i Vojnim Muzejom, organizuje MUP Republike Srpske, a Karađorđe je sinonim borbe srpskog  naroda za slobodu“, rekao je ovom prilikom Stjepan Terzić, načelnik PU Bijeljina.

Izložba će biti otvorena do 13. Maja.


Semberija info - S. Nikolić