MNOGO OBIČAJA PRATI DANAŠNjI VELIKI PRAZNIK - PETROVDAN: Pojedite jabuku za mir među ljudima :: Semberija INFO ::

 

MNOGO OBIČAJA PRATI DANAŠNjI VELIKI PRAZNIK - PETROVDAN: Pojedite jabuku za mir među ljudima


Srpska pravoslavna crkva i njeni vJernici danas slave Svete Apostole Petra i Pavla, praznik u narodu poznatiji kao Petrovdan. Na ovaj dan se završava veliki Petrovski post.

Sveti apostol Petar bio je jedan od najvećih propovijednika hrišćanstva. Vjeruje se da je samo nakon jedne besjede u Jerusalimu uspio da prevede 3.000 ljudi u hrišćanstvo. Vjeruje se da je njegova iscjeliteljska moć bila toliko jaka da je od teških bolesti liječio i one koji bi samo prešli preko njegove sjenke. Stradao je kao žrtva spletke Simona Volha koji ga je bacio u nemilost cara Nerona. Pogubljen je tako što je razapet na krst.

Za Petrovdan se vezuju mnogi narodni običaji.

Jedan od njih je da uoči Petrovdana najstariji ukućanin ubere po jedan cvijet petrovca za svakog u kući. Svaki cvijet namijeni po jednom ukućanu, te ih pobode u zemlju na mjesto gdje ih niko neće dirati. Na sam dan praznika, u ranu zoru dok još niko nije ustao, domaćin odlazi da pogleda cvjetove - čiji cvijet stoji pravo - biće zdrav, kome je klonuo - biće bolešljiv, a ako je nekom cvijet uvenuo - taj će umrijeti.



Rasprostranjeno je i vjerovanje da na ovaj dan Sveti Petar dijeli djeci jabuke na onom svijetu, pa se vjeruje da prije Petrovdana ne treba jesti jabuke. Mnoge majke, koje su izgubile djecu, ranije nisu jele jabuke prije ovog praznika, jer su se bojale da njihovo dijete zbog toga ne dobije jabuku na onom svijetu.

Ako ste ljubitelj jabuka, na Petovdan treba da ih jedete, ali nikako ne smijete da ih sječete nožem, već samo da ih grizete! Ovo voće danas simbolizuje slast i mir među ljudima. Na Petrovdan domaćice prave petrovdanski kolač sa jabukama poznat kao ,,petrovača”. U pravljanje ovog kolača treba da učestvuju i djeca. Ovo se smatra jednim od najljepših običaja. Od od starih običaja koji se još uvijek najviše upražnjava je paljenje lila.

Vjeruje se da Sveti Petar drži ključeve od raja i da je postavio kovača na Mjesec da ga okuje i sačuva za ljude. Nebeska slama (Mliječni put) i nebeski krst (sazviježđe Labuda) pripadaju njemu.

Na Petrovdan se ne ide u polje i ne počinju teški poljoprivredni radovi, a naročito se ne uprežu konji u kola. Na Petrovdan se praznuje.