Narodna biblioteka Filip Višnjić: Predstavljene dvije knjige slijepe pjesnikinje :: Semberija INFO ::

 

Narodna biblioteka Filip Višnjić: Predstavljene dvije knjige slijepe pjesnikinje


U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić”, uz saradnju sa Koalicijom organizacija  osoba sa invaliditetom “Kolosi”, organizovano je predstavljanje dvije knjige, priče iz života, “Suza ima boju”  i pjesnička zbirka “U plavom obzorju”, slijepe pjesnikinje Emilije Matić iz Beograda, članice Saveza slijepih Srbije.

Emilija Matić (67) kaže da je u sedmoj godini izgubila vid, te da je završila Osnovnu školu za djecu i omladinu oštećenog vida u Risnu i Podgorici, a nakon toga i Srednju elektrotehničku školu u Zemunu.

“Po završetku školovanja radila sam u firmi “Centrotekstil”, kao telefonistkinja, sve do penzionisanja. Pišem prozu i poeziju i do sada sam objavila četiri zbirke pjesama i jednu proznu knjigu, kao autobiografsko djelo. Imam dva sina i unuče i želja mi je da moje knjige ostanu njima u amanet. Osjećajući neku melanholiju i depresiju u određenom razdoblju života, odlučila sam da taj nedostatak vida nadoknadim pisanjem. Redovno učestvujem na književnim susretima. U Savezu slijepih Srbije ima puno kvalitetnih i afirmisanih pisaca”, kaže Emilija Matić.



Milorad Jović, tehnički sekretar Koalicije “Kolosi”, kaže da je ova koalicija razvila saradnju na kulturnom i sportskom planu sa udruženjima i organizacijama osoba sa invaliditetom u Beogradu.

“Društvo mora u svim segmentima života pružati šansu osobama sa invaliditetom. Emilija Matić je, kao slijepa osoba, uspjela zaraditi penziju, a istovremeno je bila aktivna i na književnom planu. Nadam se da će bijeljinska biblioteka obezbijediti donaciju za izgradnju lifta, kako bi i osobe sa invaliditetom mogle u invalidskim kolicima prisustvovati brojnim kulturnim događajima”, kaže Jović.

Željana Arsenović, v.d. direktora Narodne biblioteke “Filip Višnjić” kaže  da je ova ustanova i u ranijem periodu organizovala promocije književnih djela osoba sa invaliditetom, te da će ta aktivnost biti nastavljena i u narednom periodu.

Semberija info - Lj. Ljubojević