Preminuo oskarovac Jirži Mencel :: Semberija INFO ::

 

Preminuo oskarovac Jirži Mencel


Poznati češki filmski i pozorišni režiser, oskarovac Jirži Mencel preminuo je u 82. godini, objavila je u nedjelju naveče njegova supruga Olga na svojoj Fejsbuk stranici.   

Mencela je proslavio njegov prvi dugometražni film ,,Strogo kontrolisani vozovi“ iz 1966., za koji je osvojio Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma. 

Za Oskara je 1986. Godine nominovana i njegova popularna komedija ,,Selo moje malo“, a brojni drugi njegovi filmovi postali su klasici za češke gledaoce i režisere.

U filmovima je kombinovao humanistički pogled na svijet sa sarkazmom i provokativnim temama, te je bio važan učesnik češkog novog talasa. Poput mnogih reditelja njegove generacije, Mencel je imao problema s komunističkim vlastima.

Zbog provokativnosti, njegova satira ,,Ševa na koncu“, snimljena 1969. godine, bila je zabranjena do 1990. godine i prikazana je tek nakon pada Berlinskog zida.

Ostali poznati filmovi su mu ,,Zločin u djevojačkoj školi“ (1965.), ,,Hirovito ljeto“ (1968.) i ,,Služio sam engleskog kralja“ (2006.) 

U Narodnom pozorištu u Beogradu režirao je Šekspirov komad ,,Vesele žene vindzorske“ 2007. godine i u korežiji sa Božidarom Đurovićem postavio operu Sergeja Prokofjeva ,,Zaljubljen u tri narandže“. 


Agencije