DANAS JE VELIKA GOSPOJINA :: Semberija INFO ::

 

DANAS JE VELIKA GOSPOJINA


Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice jedan je od najvećih hrišćanskih praznika. Ovaj praznik uspomena je na smrt Bogorodice i Srpska pravoslavna crkva i vjernici slave ga 28. avgusta kada se završava i post, koji traje 14 dana.

Uspenje Presvete Bogorodice ili Međudnevnica je dan kada se ona vaznijela na nebo i ,,predala svoj duh u ruke Spasitelja".

Predanje kaže da je Bogorodica živjela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživjela svoga sina i kao svjedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

U Svetom pismu nema podataka o kraju zemaljskog života Bogorodice. Prema predanju i spisima, koji nemaju sveti karakter, smatra se da je majka Božija do kraja života, poslije smrti i vaskrsenja Hristovog, živjela u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice. Kako prazniku prethodi dvonedjeljni post, 28. avgusta posebno žene idu na pričest, jer se ovaj dan se smatra praznikom žena i majki.

U nekim krajevima smatraju da je u periodu između dvije Gospojine, Velike i Male Gospojine (21. septembra), najbolje brati ljekovito bilje kojim se liječe se razne bolesti. Veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve slavi ovaj praznik kao svoju slavu.

Na dan Velike Gospojine beru se ljekovito bilje i trave za koje se vjeruje da imaju posebno čudotvornu moć.
Djevojke i momci koji se upoznaju na vašarima i u portama manastira na ovaj dan i ugovore svadbu imaju srećan brak i brojno potomstvo.