KLARISA PINKOLA ESTES: ŽENE KOJE TRČE S VUKOVIMA :: Semberija INFO ::

 

KLARISA PINKOLA ESTES: ŽENE KOJE TRČE S VUKOVIMA


,,Svi smo ispunjeni težnjom  za divljinom. Za tu težnju ne postoji mnogo protivotrova koje bi društvo dopuštalo. Naučeni smo da osjetimo stid zbog takve žudnje. Ali, sjenka Divlje žene još viri iza nas tokom dana i noći. Bez obzira na to gdje smo, sjenka što kaska za nama nesumnjivo ima četiri noge.“

Ovim riječima započinje knjiga ,,Žene koje trče s vukovima“, knjiga magičnog naslova iza kojeg se krije isto toliko magičan sadržaj. Za ovu knjigu koja sadrži više od pet stotina stranica kažu da je pravi leksikon ženske psihologije. Kao naučnica, Klarisa Pinkola Estes u svom terapeutskom radu, dolazi u kontakt sa brojnim ženama. Sluša ih, liječi i prati pacijentice na putu ozdravljenja, oporavka, usmjerava ih i vraća središtu života, počecima novih početaka. Već od najranijeg djetinjstva biva u doticaju s multikulturalnim sredinama i uticajima, uviđa moć kazivanja, usmenog pripovijedanja, prenošenja i širenja riječi, misli, priča, bajki, predanja, koje upija, u sebi nosi, zapisuje i pamti, povezujući svoja stručna znanja sa znanjima i iskustvima majki naših majki.

To predanje,  davanje generacijama u naslijeđe, širenje i prenošenje znanja, otkriva nam u ovoj knjizi, ima moć. Govori nam mnogo o porijeklu, korijenima, mekim strukturama našeg bića, tananim krhotinama psihe koje, tako često razbijene kod žena, bivaju ponovo zakrpane ljepilom riječju, vidanjem koje su žene prenosile jedna drugoj u naslijeđe kao posebno čuvani lijek.

Za ovu knjigu kažu da je pravi leksikon ženske psihologije. Krenuvši od uvoda pa sve od posljednje stranice, ova knjiga u isto vrijeme pruža ruku i topli dom, ali i ogolijeva i baca nazad u divljinu. Klarisa Pinkola Estes je tragač za istinama koje su skrivene u podsvijesti, ali i u slojevima bajki i priča koje vijekovima žive među ljudima i prenose poruke i učenja, važne istine i pravila kojima današnje vrijeme i današnji čovjek prijete zaboravom.

Kroz primjere iz svjetskih mitova i bajki kao što su Plavobradi, Vasilisa Premudra, Ružno pače, Djevojčica sa šibicama..., autorka oslikava sve strahove sa kojima se suočavamo, sve probleme koje kroz život, svjesno ili nesvjesno, nosimo i daje nam rješenje kako sa njima da se suočimo, kako da ih se oslobodimo i krenemo kroz život rasterećeni i slobodni.

Knjiga ,,Žene koje trče s vukovima“  nije glorifikacija ženskog principa, tu nema feminizma, nije knjiga za samopomoć, nego uputstvo za ženski život, koji je beskrajno važan.

Ne može se reći da je  ovu knjigu  lako čitati, jer nije. To je knjiga za koju treba uzeti vremena, jer kompleksna je, dugačka i ne može sjesti svakome. A bilo bi baš dobro da može, jer ono što se dobije čitanjem ove knjige izuzetno je vrijedno, toliko je vrijedno da je moguće shvatiti sve svoje životne izbore i postupke, kao i načine na koje se oni ubuduće mogu primjenjivati. 


Semberija info