SRPSKA VILA U TREBINjU :: Semberija INFO ::

 

SRPSKA VILA U TREBINjU


Povodom vidovdanskih svečanosti trebinjska Narodna biblioteka je u saradnji sa Udruženjem književnika Republike Srpske organizovala književno veče na kome je predstavljen 51. broj časopisa za književnost i kulturu ,,Srpska vila” izdavača SPKD ,,Prosvjeta" - Gradski odbor Bijeljina.

U Trebinju je 26.6.2020. godine održano književno veče na kome su 51. broj časopisa za književnost i kuturu ,,Srpska vila” predstavljale profesor dr Jelina Đurković (glavni i odgovorni urednik) i profesor Stojanka Đokić (član redakcije). U ovom broju časopisa je pod zajedničkim naslovom ,,Književna polifonija” na 80 stranica zastupljeno 26 pisaca iz istočne Hercegovine. Trebinjska podružnica kao glavna tema ovog broja časopisa pokazala se kao važno regionalno stecište pisaca iz istočne Hercegovine, koji su sljedbenici srpskih klasika poput Jovana Dučića.
Časopis „Srpska vila” izlazi u kontinuitetu od 1995. godine, dva puta godišnje (proljeće i jesen). Od objavljivanja prvog broja štampa se na ćiriličnom pismu. U zavisnosti od pristiglih radova i planiranih cjelina, u časopisu se mogu naći sljedeće rubrike: Književnost (proza, prevedena proza, poezija, prevedena poezija), Besjede, Iz sadržaja "Višnjićevih dana", Aforizmi, Kritika, Kultura (Naši u svijetu, Iz aktivnosti SPKD „Prosvjeta”, Hronika kulturnih događaja, Autori ''Srpske vile'').

U „Srpskoj vili” objavljuju se originalni radovi autora koji nisu objavljeni u drugim časopisima i publikacijama. Prosječno je u svakom broju časopisa zastupljeno oko 50 autora sa prostora Semberije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Crne Gore i drugih zemalja gdje živi srpski narod.

Časopis je proširio svoju misiju po zemljama regiona, kao i u drugim zemljama (prije svega, objavljivanjem prevoda radova ruskih, poljskih, njemačkih pjesnika). Jedna od najvažnijih karakteristika časopisa jeste da gradi jedinstvo kulturnog prostora srpskog naroda objavljivanjem stvaralaštva na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Najbolju preporuku za časopis čine autori čija su djela objavljivana: akademik Žarko Đurović, Milosav Popadić, Tihomir Petrović, akademik Dragan Nedeljković, Ivan Negrišorac (Dragan Stanić), Jovanka Stojčinović Nikolić , Ranko Risojević, Ranko Pavlović, Zorica Turjačanin, Miladin Ćulafić, Zoran Živković, Miroljub Todorović, Mirko Vuković, Nedeljko Terzić, Stevan Tontić, Miodrag Maticki, Slobodan Nagradić i druga eminentna imena kulturnog i načunog života.     

Značaj i ulogu časopisa ''Srpska vila'' prepoznao je i Srpski kulturni centar ,,Srpska kruna'' iz Kragujevca, koji je 2014. godine časopisu dodijelio priznanje ,,Slovo ljubve''. U toku 2014. godine časopis je ostvario značajnu saradnju sa časopisom ,,Luča'' iz Subotice, kao i sa Etnografskim muzejom iz Beograda, a u 2015. godini saradnju sa časopisom ''Dometi'' iz Sombora i Društvom književnika Beograda, te na taj način proširio i područja svog plasiranja.

Prateći savremene tokove u izdavaštvu, radovima iz oblasti nauke dodijeljeni su UDK brojevi (oznaka koja omogućava bržu pretragu po stručnim skupinama unutar elektronskog kataloga), a sadržaj ''Srpske vile'' je dostupan i u elektronskom obliku na adresi www.prosvjeta-bijeljina.org.


Semberija info