NOVA TRI ZLATNA ODLIČJA ZA ĐORĐA PERIĆA :: Semberija INFO ::

 

NOVA TRI ZLATNA ODLIČJA ZA ĐORĐA PERIĆA


Desetogodišnji Đorđe Perić, harmonikaš iz Bijeljine, laureat je  Dvanaestog Međunarodnog festivala „Dani Harmonike“.

Mladi Perić osvojio je tri zlatne medalje u prvoj kategoriji, duo kategoriji zajedno sa Dejanom Jovičićem i trio kategoriji sa Amarom Ćosićem i Dejanom Bjelobabom.

Takmičarski dio dvanaestih po redu „Dana Harmonike“ održan je od 3. do 5. jula u onlajn režimu, a koncertni dio i master klasovi održaće se u Ugljeviku, Bijeljini i Beogradu kada se stvore uslovi i smiri situacija sa virusom korona.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovali su takmičari iz Rusije, Slovačke, Ukrajine, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Žiri koji je ocjenjivao snimke takmičara bio je sastavljen od svjetski renomiranih umjetnika, rusa Jurija Šiškina i Viktora Romanka , ukrajinca Vladimira Murze, bugarke Diane Stančeve i srbina Miljana Bjeletića.



Predsjednik  žirija,  Šiškin, koji je prvi svjetski harmonikaš današnjice,  istakao je da „Dane harmonike“ od drugih takmičenja razlikuje posebna atmosfera topline, radosti,  zbog  susreta prijatelja,  poštovanje i briga o svakom učesniku takmičenja.

„Upravo zbog toga smo se sastali ove godine i održali takmičenje onlajn, kako bi ovaj festival nastavio svoju tradiciju, da bi takmičenje živjelo i u narednom godinama“, rekao je Šiškin.

Organizatori takmičenja su Muzička škola „Kornelije Stanković“ iz Ugljevika, Udruženje umjetnika „Artist“ i Svjetska asocijacija akordionista.

Direktor Muzičke škole „Kornelije Stanković“ Slaviša Perić, koji je i član Svjetske asocijacije akordionista, zahvalio je svim takmičarima i članovima žirija na učešću.

„Zahvalan sam svima koji su učestvovali i dali ogroman doprinos u afirmaciji i razvoju festivala koji je postao tradicija. Kao organizator sam ponosan jer su dio festivala  najvažnija svjetska imena iz oblasti harmonike“, istakao je Perić.

On je izrazio uvjerenje da će se veoma brzo smiriti situacija sa korona virusom te da će nakon toga Ugljevik, Bijeljina i Beograd ugostiti svjetske umjetnike u koncertnom dijelu festivala kao i da će mladi harmonikaši imati priliku da prisustvuju master klasovima koje će održati ovi virtuozi na harmonici.