Džordž Orvel - genijalni i mračni pisac :: Semberija INFO ::

 

Džordž Orvel - genijalni i mračni pisac


Veliki engleski i svjetski književnik Džordž Orvel, pisac poznatih  djela ,,1984“ i ,,Životinjska farma“, rođen je na današnji dan 1903. godine. 

"Onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše sadašnjost. Onaj ko kontroliše sadašnjost, kontroliše budućnost", napisao je Džordž Orvel koji se bavio vizijom totalitarne budućnosti svijeta i alegoričnom satirom moderne diktature.

Njegova misaona kovanica: "Veliki brat te gleda" iz romana "1984" odavno je postala stvarnost čovječanstva putem društevnih mreža i kamera koje su premrežile sve veće gradove svijeta.
Prema istom principu, osim država, i velike korporacije prate kretanje kupaca kako bi analizirale navike i smislile način da ih ubijede da kupuju još više.

U romanu "1984", koji govori o totalitanom društvu i kontroli nad ljudima, pisac kaže: "Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć". Orvelovo "Ministarstvo istine" zaduženo je za vijesti, cenzuru i, naravno, laži.

Današnji glolbani mediji su slika i prilika Orvelovih romana u kojima dominira svjesno izvrtanje informacija, a tu su rijaliti TV sadržaji koji odvlače pažnju od istinskih problema.

Orvelova najpoznatija djela su romani "1984", "Životinjska farma", "Burmanski dani", zatim eseji "U kitu", "Kritički eseji", "Lov na slona", "Engleska, vaša Engleska", te knjiga o španskom građanskom ratu "Kataloniji u čast".

Semberija info