Telefon - Crna kutija naših života :: Semberija INFO ::

 

Telefon - Crna kutija naših života


Svi mi imamo tri života: javni, privatni i tajni.  Nekad je tajni život bio čuvan u našem umu, a danas se čuva na SIM karticama. Šta bi se desilo kad bi ta kartica progovorila?

Postavljanje mobilnih telefona kao jedan od motiva u jednostavnom, a zapravo velikom  filmu ,,Potpuni stranci“, dotiče se upravo uticaj ovih aparata na naše živote.  Da su telefoni odavno postali neizostavni dio nas i naših života, jako dobro je predstavljeno u ovom italijanskom filmu koji je snimljen 2016. godine. 



Sedmoro prijatelja, tri bračna para i jedan samac, dolaze na uobičajeno okupljanje i druženje. Domaćini su plastični hirurg Roko i njegova supruga psihijatrica Eva. Okupljeni u jednoj prostoriji oko stola gdje će zajedno provesti veče, sedmoro ljudi vodi tipične razgovore kakve vode prijatelji koji se znaju ,,sto godina“.

 U jednom trenutku u razgovoru se dotaknu zajedničkog poznanika koji je prevario ženu sa djevojkom koja po godinama može da mu bude kćerka, a nakon žustre diskusije Eva predlaže da odigraju jednu igru. Nakon početnog negodovanja i dvoumljenja nekolicine prisutnih, svi pristaju. Stavljaju svoje mobitele na sto i time pristaju da podijele naglas sve poruke, mejlove i pozive koje budu primili do kraja večeri. 

Međutim, ono što je trebalo da bude samo simpatična igra, poput igre ,,istina“, pretvara se u pravu noćnu moru nakon koje će budućnost svih njih da postane veoma neizvjesna.  

Radnja je ovo intrigantnog italijanskog filma ,,Savršeni stranci“ reditelja Paola Đenovezea koji svoje likove u filmu dovodi u situacije koje su humoristične, ali postepeno film postaje sve dramatičniji, a komedija se polako pretvara u izuzetno tešku dramu u kojoj likovi moraju da se suoče sa vlastitim lažima i da prihvate odgovornost za međusobne prevare i preljube.

Đenoveze je u današnjem svijetu mobitel nazvao ,,crnom kutijom“ naših života i prikazao na tragikomičan način skrivene živote ljudi  koji su mislili da znaju sve jedni o drugima, a na kraju se pokazalo da su ustvari potpuni stranci. 

Na kraju filma, kada psihijatrica Eva pita muža, dok skida minđuše koje joj je poklonio ljubavnik, zašto se protivio da učestvuje u ugri, on joj kratko odgovara :,,Zato što je sve tako krhko“.  

Semberija info - M. Rešidović