Postepen povratak kulturi i umjetnosti :: Semberija INFO ::

 

Postepen povratak kulturi i umjetnosti


U bijeljinskim ustanovama kulture posjetiocima su od prošlog mjeseca ponovo dostupne izložbe koje su bile zatvorene za javnost, a usled borbe protiv korona virusa.

Tako je   28. maja u Muzeju Semberije otvorena izložba ,,Milanković 1879- 2019“, u organizaciji Muzeja Semberije i Saveza inovatora Republike Srpske. Izložba je postavljena u Muzeju Semberije, ulaz je besplatan, a  posjetioci je mogu pogledati do 13. juna.

- Sa posebnim entuzijazmom smo nastavili rad i veliko zadovoljstvo je bilo da ponovo otvorimo vrata naše ustanove i pružimo našim sugrađanima priliku i mogućnost da pored posjete aktuelnim postavkama pogledaju i izložbu koja je realizovana  povodom 140 godina od rođenja Milutina Milankovića, velikog naučnika koji je stvorio astronomsku teoriju klimatskih promjena i time razjasnio tajnu ledenog doba na Zemlji. Milanković je takođe postavio teoriju o pomjeranju kontinenata na Zemlji, a tvorac je i najpreciznijeg astronomskog kalendara. Zbog izvanrednih dostignuća u nauci, po jedan krater na Mjesecu i Marsu, kao i jedan asteroid, nazvani su po njemu. Koliko je bio i ostao važan za čitavu planetu, govori i podatak da ga je NASA uvrstila u 15 najvećih umova koji su proučavali Zemlju.  Evropsko geofizičko društvo ustanovilo je medalju ,,Milutin Milanković“ 1993. godine koja se dodjeljuje naučnicima za izuzetne zasluge u dugoperiodičnom proučavanju i modeliranju klime. Od 2003. godine  ovu medalju dodjeljuje Evropska unija za geonauke, pojašnjava Snježana Antić. 

Kako ističe, izložba je otvorena 28. maja, posjetilaca je, što ih posebno raduje, bilo, a njihov broj se iz dana u dan povećava.

U skladu sa mjerama i preporukama nadležnih tjela, na ulazu u Muzej Semberije istaknute su mjere koje se moraju poštovati. Ono što je važno za posjetioce da znaju jeste da u isto vrijeme u izložbenom prostoru ne smije biti više od pet oosoba i da prilikom boravka svi moraju nositi zaštitne maske. Takođe, na samom ulazu u muzej postavljeno je sredstvo za dezinfekciju.

- Naši posjetioci su brzo usvojili praksu poštovanja ovih mjera i mogu istaći da se mjere u cilju suzbijanja širenja virusa u potpunosti poštuju, kaže Snježana Antić.

Izložba ,,Milanković 1879- 2019“ u Muzeju Semberije je  do kraja ove sedmice, a zatim se seli u Ugljevik.  

Semberija info - M. Rešidović