Danas je Spasovdan: Svetac koji spašava kuću od nevolja :: Semberija INFO ::

 

Danas je Spasovdan: Svetac koji spašava kuću od nevolja


Danas Srpska pravoslavna crkva slavi Spasovdan, koji spada u pokretne praznike. Spasovdan  pada istog dana, ali se mijenja datum, jer se računa od Vaskrsa. Dakle, praznuje se uvijek u četvrtak, 40 dana poslije Vaskrsa, a deset dana prije Duhova.

U narodu je praznik Vaznesenja Gospodnjeg poznatiji kao Spasovdan, a koliki mu je značaj oduvijek narod davao vidi se po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjevijekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349. godine, a dopunjen, takođe, na Spasovdan 1354. godine. Osim kao stočarski i ratarski praznik, slavi se i kao Krsna slava, ali i zavjetina za čitavo selo.

Danas se ne rade teški poslovi, u znak poštovanja prema velikom prazniku koji, prema vjerovanju, može da spasi kuću od nevolje, a djecu od bolesti.  

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prestonicu, u čast obnove i napretka, Grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan. 

Ova slava simbolično ukazuje na stalno uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i vjeru u budućnost, izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti.