Večeras počeo sveti mjesec ramazan :: Semberija INFO ::

 

Večeras počeo sveti mjesec ramazan


Večeras, 23. aprila 2020. godine, odnosno 1441. godine po islamskom kalendaru, sa zalaskom sunca i pojavom mladog mjeseca nastupio je mjesec ramazan, a sutra je prvi dan ramazanskog posta. Na području Bijeljine, večeras je sunce zašlo u 19:43.

Tokom ovogodišnjeg ramazana, s obzirom na vanrednu situaciju zbog pandemije koronavirusa, sve vjerske aktivnosti biće prilagođene preporukama nadležnih.

Ramazan je mjesec posta, ali i mjesec u kojem je počela objava Kur'ana, islamske svete knjige. Objava je počela u blagoslovljenoj noći Kadr, koja je "vrijednija od hiljadu mjeseci". 

Za vrijeme ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje duvana. Od njih se takođe očekuje da što vjernije slijede učenje Poslanika Muhameda, što uključuje i bolje međuljudske odnose i bolju odnos prema Bogu. Važnost se pridaje čistoći tijela, misli i djela. 

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29, a nekad 30 dana.

Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.