NIJE PRVI PUT DA OVAKO PROSLAVLjAMO VASKRS :: Semberija INFO ::

 

NIJE PRVI PUT DA OVAKO PROSLAVLjAMO VASKRS


Foto: Siniša Pašalić
Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je uoči Vaskrsa da je epidemija virusa korona opomena da ljudi treba da brinu o sebi i bližnjima, te napomenuo da ovo nije prvi put da se najveći pravoslavni praznik proslavlja na ovaj način.

- Nažalost, Beograd je dva puta bombardovan na najveći praznik. Prvi put su to učinili Nemci, drugi put saveznici i tada je platio cenu i podneo velike žrtve. Nadamo se da ovo neće dugo trajati. Kako nas uveravaju stručnjaci epidemiolozi i ostali, virus počinje lagano da slabi. Treba sve učiniti, sve što zavisi od nas da prihvatimo mere i da ih se pridržavamo - rekao je patrijarh Irinej za "Blic".

Patrijarh je poručio da narod treba da sluša, uvaži i primijeni preporuke stručnjaka u vrijeme pandemije virusa korona.

- Ovo nije po volji Božijoj, ali nije ni bez dopuštenja Božijeg da se malo čovek zamisli, pa vidi malo i svoj odnos i prema svetu i prema Bogu. Ovo je nešto što nije samo ljudsko, ima tu i drugih uticaja, duhovnih uticaja - rekao je patrijarh.

Prema riječima patrijarha, ovo je vrijeme da se malo odvoji od moći i izuma koji su usmjereni protiv čoveka, da se razmišlja o sebi, svom životu na zemlji, o bližnjima.

Patrijarh Irinej je upozorio da danas ništa nije tako ugroženo i ubijeno kao porodica i da je zadatak kulture društva da je obnovi.

Kada je riječ o Kosmetu i o spekulacijama kako to pitanje može da se razriješi, patrijarh Irinej je rekao da su interesi velikih sila da se Srbija isključi sa Kosova i Metohije, ali da se Srpska pravoslavna crkva /SPC/ uzda u svijest pametnih i dobrih ljudi, i u Stefana Dečanskog koji je u Dečanima, grobove arhiepiskopa pećkih, u one svetinje i svu onu krv koja je prolivena na Kosovu.

- Uzdamo se da će biti sačuvano - rekao je patrijarh Irinej i naglasio da u duši, u svijesti i savjesti srpskog naroda Kosovo i Metohija neodvojivo, jer je tu početak svega što je vredno u istoriji i kulturi Srba.

U osvrtu na situaciju u Crnoj Gori, patrijarh Irinej je rekao da ni Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu i srpske svetinje u Crnoj Gori kao tamošnja vlast danas, a da veliku zaslugu što se tamo obnovila SPC ima mitropolit Amfilohije.

- Njegovim dolaskom je nastao preobraz Crne Gore, pozitivna promena, vraćanje naroda Crkvi i veri, obnova hramova. Vratio se život monaški i sveštenički i danas je to jedna živa i aktivna crkva. Verovatno je i to nešto što smeta potomcima bivšeg režima - rekao je patrijarh.

U osvrtu na odnose države i Crkve danas, patrijarh je rekao da je taj odnos onakav kakav treba da bude i da "blagodari Gospodu i onima koji su sada na vlasti".

(SRNA)