Intervju sa profesorom Nenadom Suzićem: Ulaganjem u predškolsko obrazovanje, ulažemo u budućnost :: Semberija INFO ::

 

Intervju sa profesorom Nenadom Suzićem: Ulaganjem u predškolsko obrazovanje, ulažemo u budućnost


Povodom projekta Semberskih novina pod nazivom ,,Dječiji svijet'', u okviru kojeg će biti predstavljene predškolske ustanove sa područja Semberije i Majevice i likovni radovi najmlađih, razgovarali smo sa redovnim profesorom Pedagoškog fakulteta Bijeljina Nenadom Suzićem.
Suzić, koji je doktor nauka u oblasti primijenjene pedagogije, govorio je za naš list zbog čega je važno predškolsko obrazovanje i koliko roditelji i društvo shvataju njegovu vrijednost.
 
Profesore Suziću, jedan od ciljeva Strategije razvoja grada Bijeljina jeste da bar 20 odsto djece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem. Da li je ovaj postotak minoran u odnosu na ono što predškolsko obrazovanje treba da pruži djeci?
Da, taj postotak jeste minoran, ali ne treba zaboraviti da je to ogroman napredak u odnosu na postojeće stanje. Mi, nažalost, nemamo dovoljno institucija (prostora) da obuhvatimo čitavu populaciju predškolaca. Na primjer, u Francuskoj su djeca starosti četiri i po godine obuhvaćena obrazovanjem u tzv. Ecole maternalesa sa 99 %.
Kod nas je to ,,ogromnih'' 20 odsto! Trenutno bi najvažnije bilo podizati svijest roditelja o značaju predškolskog obrazovanja.
 
Šta su neki od poznatih svjetskih ili evropskih pedagoga rekli o značaju predškolskog obrazovanja? Kakav je Vaš stav o njemu?
Hekmen je još 1991. godine objavio rad (Hackman, M. Z., & Johnson, C. F. (1991). Leadership: A communication perspective. Prospect Heights, IL: Waveland Press) u kojem je objasnio da je dolar koji je uložen u predškolsko obrazovanje bolje investiran nego dolar uložen u stručno usavršavanje zaposlenih.
Kod nas još ne postoji dovoljno razvijena svijest o značaju predškolskog obrazovanja. Mozak čovjeka se najviše nabora između pete i šeste godine. To je period kada čovjek može najlakše i najviše naučiti, a mi ga propuštamo robujući tezi ,,Neka se dijete naigra!'' Dakle, moj stav je da moramo ozbiljno ulagati u predškolsko obrazovanje, ali kod nas ima novca za sve drugo, ali ne i za predškolstvo. Uostalom, to je i komercijalno. Svaki roditelj, baka ili djed, odvojiće koju marku da dijete ide u kvalitetnu predškolsku ustanovu.
 
Da li možete da uporedite predškolske sisteme u Bosni i Hercegovini i u evropskim zemljama? Šta je ono što bi kod nas trebalo mijenjati, unapređivati?
Moja koleginica mi je prošle godine ispričala da treba da putuje u Švajcarsku, te da njena sestra upisuje dijete sa četiri godine u školu. Radoznalo sam upitao kakva je to škola za četverogodišnjake? Nasmijala se i rekla da je riječ o maloj školi. Sve mi je bilo jasno i sjetio sam se romana Dobrice Ćosića ,,Daleko je sunce''! Donald Hirš, profesor na Virdžinija univerzitetu, u knjizi ,,Škola koju trebamo, zašto je nemamo'' napisao je da će krajem 21. vijeka Francuzi biti vodeća nacija u svijetu jer veoma rano počinju sa učenjem. Ja sam ovo nazvao rani start. Možda bi bolje bilo zapitati se – a gdje smo mi tu?
 
Šta su zadaci radnika u predškolskim ustanovama? Na koji način i šta treba da prenesu djeci i čemu da ih poduče?
Najvažniji zadatak vaspitača je da razviju nastavne modele za predškolce, bazirane na igri. Malo morgen! Napisao sam knjigu ,,Riznica igara za učenje slova i brojki'' prilagođenu predškolcima. Ljudi, pa i vaspitači, tu knjigu kupuju i nose kući da rade sa svojom djecom ili sa djecom najbližih srodnika, ali ne i za obdanište! Rano učenje slova i brojki nije grijeh. Djeca to savladaju s lakoćom ako je to igra, ali igru treba osmisliti, za nju se pripremiti.
 
Shvataju li roditelji značaj predškolskog obrazovanja i koju poruku biste im kao pedagog uputili?
Profesor Zoran Milivojević je sa Borisom Kožuhom i još četvoro Slovenaca napisao ,,Malu knjigu za velike roditelje''. U njoj je objasnio kako funkcioniše ,,mercedes model'' motivacije. Ta knjiga je u Sloveniji hit i prodaje se već u petom izdanju, a kod nas se nalazi na uličnim štandovima i samo je rijetki kupuju. Ova knjiga je namijenjena predškolcima. Dakle, kod nas je svijest roditelja o značaju predškolskog obrazovanja još ispodprosječna. Samo rijetki roditelji, najčešće mladi, shvataju značaj predškolskog obrazovanja. Drago mi je da su i Semberske novine posvetile pažnju ovoj temi. Moja poruka je: Ulažući u predškolsko vaspitanje i obrazovanje, mi ulažemo u vlastitu budućnost.
 
A.Lj.