Putin odlikovao Miloša Bikovića :: Semberija INFO ::

 

Putin odlikovao Miloša Bikovića


Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je srpskom glumcu Milošu Bikoviću nagradu „Medalja Puškina“.

Na Dan narodnog jedinstva Rusije, uručene su državne nagrade, između ostalog, srpskom glumcu Milošu Bikoviću i gradonačelniku glavnog grada Hrvatske Milanu Bandiću. Ceremonija uručenja medalja i svečani prijem upriličeni su u Velikom kremaljskom dvorcu.

Srpski glumac je na ruskom jeziku zahvalio ruskom predsedniku Putinu i čestitao Dan narodnog jedinstva: „Poštovani Vladimire Vladimiroviču, vaša svetosti, čestitam vam preznik. Taj praznik nacionalnog jedinstva nije samo praznik ruskog naroda i svih naroda koji žive u Ruskoj Federaciji, to je praznik svih nas koji zajedno sa vama gledamo u istom pravcu“.

Koliko smo srećni mi, i Srbi i Rusi, naveo je Biković, što i jedni i drugi imamo dve otadžbine, a tako je bilo vekovima.

„Ruski svet nije samo svet Rusa i pravoslavnih, to je svet koji stvara i traži duhovno oformljenog čoveka sa karakterom, savešću i tradicionalnim sistemom vrednosti. Taj se sistem stvara i brani na svim frontovima. Jedan od tih frontova, front uma i srca, jeste kultura“, rekao je srpski glumac primajući medalju.

„Medalja Puškina“ ustanovljena je 1999. godine i dodeljuje se za zasluge u oblasti kulture, prosvetiteljstva, književnosti i umetnosti, za veliku ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa, za zbližavanje kultura i nacija.

Putin na ovaj praznik tradicionalno uručuje priznanja za doprinos u jačanju jedinstva ruske nacije, a nagrade dobijaju i strani državljani za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i međusobnog razumevanja među narodima, očuvanju i promociji ruskog jezika u inostranstvu.

Svečanost dodele priznanja okupila je značajna imena iz društveno-političkog, kulturnog, naučnog i religijskog života Rusije i inostranstva.

Dan narodnog jedinstva obeležava se 4. novembra od 2005. godine. Ovaj datum praznuje se kao pomen na događaje iz 1612. godine, kada su ustanici predvođeni Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim oslobodili Moskvu od poljskih osvajača.

Ovaj praznik je povezan i sa krajem takozvanog „vremena nevolja“ (smutno vreme), u Rusiji u 17. veku.