SJEĆANjE NA MISIJU HRABRIH ŽENA U VELIKOM RATU :: Semberija INFO ::

 

SJEĆANjE NA MISIJU HRABRIH ŽENA U VELIKOM RATU


U Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić“ otvorena je izložba ,,Bolnica Stobart - Kragujevac 1915.“, autorke postavke bibliotekarke Tatjane Janković. Izložba je realizovana u saradnji sa Narodnom bibliotekom ,,Vuk Karadžić“ iz Kragujevca, a govori o volonterkama, predvođenim Mejbel Stobart, koje su za šest mjeseci 1915. godine u Kragujevcu zbrinule 20.000 pacijenata.



Na izložbi, koja u bijeljinskoj biblioteci ostaje otvorena do  polovine marta, predstavljen je istorijat jedne od najznačajnijih misija  u pružanju medicinske pomoći oboljelim i ranjenim vojnicima, ali i civilnom stanovništvu u vrijeme Prvog svjetskog rata. Brojne fotografije i dokumenti, uz do sada neprevođena svjedočanstva osoblja, dio su ove postavke koja prati rad bolnice od putovanja ka Srbiji i dolaska u Kragujevac, do povlačenja sa srpskom vojskom.

U aprilu 1915. godine iz Engleske u Kragujevac, njima potpuno nepoznat grad nepoznate zemlje, stižu 42 volonterke, predvođenje Mejbel Sinkler Stobart.

-Po dolasku, članice misije postavile su 62 šatora za ranjenike na trkalištu, Vašarištu iznad grada, ali su ubrzo uvidjele da je zdravstveno stanje stanovništva veoma loše, zbog čega Mejbel Stobart predlaže otvaranje dispanzera u okolnim mjestima. 

Iz svjedočanstava osoblja bolnice ,,Stobart“ čitamo da je lokalno stanovništvo prelazilo nezamislivo duga rastojanja pješke ili na volovskim kolima, bolesni od ,,svakojakih zamislivih i nezamislivih bolesti“, kako piše Mejbel Sobart. Njena knjiga ,,Plameni mač u Srbiji i drugdje“, kao i ,,Moj dnevnik u Srbiji“ Monike Stenli, glavne kuvarice u bolnici, ,,Pisma iz bolnice  ,,Stobart““ Mejbel Dirmer, zadužene za rublje i ,,Povlačenje iz Srbije“ Oliv Oldridž, najznačajniji su izvori za proučavanje istorijata ove bolnice, ukazuje autorka izložbe Tatjana Janković.  



Treba istaći da je knjiga Mejbel Stobart ,,Plameni mač u Srbiji i drugdje“ na srpski jezik prevedena tek sto godina poslije objavljivanja 1916. godine, dok su ostali navedeni naslovi prvi put prevedeni 2018. godine naporima kragujevačke Narodne biblioteke. U njima su zapisana brojna dragocjena svjedočanstva, od podataka o radu bolnice, srpskim vojnicima i karakteristikama Srbije, do svakodnevnih sitnica.

U oktobru 1915. godine stigla je vijest o predstojećem povlačenju. Dio osoblja predvođen Mejbel Stobart kreće sa srpskom vojskom. Bolnica Stobart pratila je srpsku vojsku prilikom povlačenja i bila je leteća, poljska bolnica i na odredište su stigli bez ikakvih gubitaka u ljudstvu.

Izložbu je otvorio direktor kragujevačke Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić“ Mirko Demić koji je rekao da je ova izložba dio  projekta koji je nastao na osnovu pisanih i materijalnih svjedočanstava neposrednih svjedoka dešavanja u pozadini fronta Velikog rata- učesnica humanitarne britanske misije koju je vodila Mejbel Sinkler Stobart, medicinske radnice, književnice,  osnivačice Mobilne ženske jedinice za ranjene 1912. godine, Lige ženskog nacionalnog servisa 1914. godine i bolnice Stobart.

-Htjeli smo, u moru izložbi kojima smo bili zasuti proteklih par godina, a povodom obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, da napravimo iskorak, te da ukažemo i na žensku stranu rata, rekao je, između ostalog, Demić.

Portal Semberija info (M. Rešidović)