LUTVID FEST 2019 :: Semberija INFO ::

 

LUTVID FEST 2019


Nakon dva uspješno realizovana Festivala lutkarstva i video-prezentacije knjiga, JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina je raspisala konkurs za treći LUTVID FEST. Na Festivalu  mogu da učestvuju učenici osnovnih škola, ali ne moraju samo škole prijavljivati ekipe, nego to mogu da urade i biblioteke, centri za kulturu, nevladine organizacije i svi oni koji okupljaju djecu tog uzrasta. Jednu ekipu čine dvije grupe. Na osnovu izabrane knjige mlađa učenička grupa (od 3. do 5. razreda) radi lutkarsku predstavu, dok starija grupa (od 6. do 9. razreda) za tu istu knjigu  radi video-prezentaciju, odnosno trejler. Oba rada imaju za cilj da preporuče knjigu za čitanje svojim drugarima.  I to je ono ovaj festival razlikuje od  drugih, sličnih festivala. On je i osmišljen u cilju popularizacijeknjige i  čitanja, prije svega kvalitetnog čitanja.
„Mi smo pokušali da spojimo ono što je staro vijekovima, ono što predstavlja najstariji vid umjetničkog izražavanja – lutkarstvo, sa nečim što je apsolutno savremeno – video-prezentacija knjiga (book trailer). Upravo se video-prezentacija knjige uklapa u osnovne postulate mladih „sajber generacije“  koji se ne odvajaju od „pametnih“ telefona. Da bi te „pametne“ telefone koristili u „pametne“ svrhe mi smo im ponudili da iskoriste sve svoje kreativne potencijale i naprave trejler za pročitanu knjigu. Pokazalo se da je to pun pogodak. Klinci su uživali dok su stvarali trejlere, podjednako kao i njihovi drugari koji su radili lutkarsku predstavu“ – rekla nam je bibliotekarka Snežana Stević, koja je zajedno sa koleginicom Jelenom Kalajdžijom idejni tvorac i organizator LUTVID FEST-a.
„Konkurs je otvoren 29. juna i traje do 28. septembra 2018. godine. Do sada se prijavilo nekoliko ekipa, uglavnom iz Srbije i Crne Gore, očekujemo ekipu iz Hrvatske,  ali po pravilu, najveći broj prijava stiže u posljednje sedmice trajanja Konkursa.  Pozivamo sve koji žele da prihvate izazov i upuste se u avanturu čitanja knjiga na ovaj način da nam se pridruže. Neće se pokajati, jer će to biti dragocjeno iskustvo. Sve potrebne informacije o Konkursu mogu se dobiti na sajtu naše biblioteke www.bibliotekabijeljina.rs.ba ili na FB profilu Lutvid Fest“  - Snežana Stević.