SPC DANAS SLAVI SVETOG JOVANA ZLATOUSTOG :: Semberija INFO ::

 

SPC DANAS SLAVI SVETOG JOVANA ZLATOUSTOG


Svakodnevno je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane

Sveti Jovan Zlatousti, najčuveniji propovednik u istoriji Crkve i veliki reformator, patrijarh Konstantinopolja, slavi se kao krsna slava.

Učio je najpre grčku filozofiju i gnušao se na grčko mnogoboštvo. Potom je usvojio hrišćansku veru kao jedinu i celu istinu, i studirao je bogoslovlje. Krstio ga je antiohijski patrijarh Meletije. Po smrti roditelja zamonašio se i počeo strogo podvizavati.
 
Svakodnevno je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Pod spletkama Patrijarha Teofila Aleksandrijskog, Sveti Jovan je zbačen sa prestola 402. godine. Umro je u Jermeniji, na Krstovdan 14. septembra 407. godine.

Sv. Jovan Zlatousti imao je veliko poštovanje prema Svetome Pismu i Svetoj Liturgiji. Smatrao je da vera nije dovoljna za spasenje, jer Bog ne prisiljava već privlači one koji hoće da budu privučeni. U svojoj društvenoj etici, Sv. Jovan Zlatousti je dokazivao da je ljubav prema bližnjem i siromašnom prava tajna.

Njegove svete mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim (Vatikan), gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u Carigrad (Istanbul).

Kao svetitelj praznuje se 13. odnosno 26. novembra po novom kalendaru. Osim toga 27. januara se obeležava prenos njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine. Takođe, on se ubraja i u Sveta tri jerarha koji se praznuju 30. januara (ovi datumi praznovanja su navedeni prema crkvenom - julijanskom kalendaru).