Savez slijepih Republike Srpske Kulturno – umjetnički program u čast Višnjiću :: Semberija INFO ::

 

Savez slijepih Republike Srpske Kulturno – umjetnički program u čast Višnjiću


Savez slijepih Republike Srpske organizovao je, u okviru „Višnjićevih dana“ zanimljiv kulturno – umjetnički program u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“.

Ljubinko Rebić, član Predsjedništva u Savezu slijepih RS, koje okuplja oko 2.000 članova u 18 organizacija širom Republike Srpske,  izjavio je da Savez slijepih RS svake godine, na ovakav način, daje svoj doprinos obilježavanju Višnjićevog pjesničkog djela.

„Na ovaj način dajemo svoj doprinos  razvoju kulture i kulturnog stvaralaštva u Republici Srpskoj. Ovdje su predstavnici Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica iz Banjaluke, učenici Škole za slijepe „Budućnost“ iz Dervente, koji daju svoj nemjerljiv doprinos  obilježavanju Višnjićevog pjesničkog djela. Slijepe i slabovide osobe u Republici Srpskoj su u neravnopravnom položaju, prije svega, zbog težine hendikepa i slabog finansijskog stanja. Pokušavamo da kroz kulturu, sport i obrazovanje popravimo položaj našeg članstva.

Vladan Popović, direktor Centra za obrazovanje slijepih i slabovidih osoba „Budućnost“ iz Dervente, kaže da ova ustanova postoji od 1948. godine.

„Prevashodno se bavimo obrazovanjem, vaspitanjem, rehabilitacijom, pa i zapošljavanjem slijepih i slabovidih osoba. Svake godine pripremamo kulturno –umjetnički program za „Višnjićeve dane“. Ove godine četvoro naših učenika ušestvuje u programu“, kaže Popović.

Želimir Radinović, direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica iz banjaluke kaže da ova biblioteka postoji od 2006. godine, te da raspolaže knjižnim fondom od 12.000 bibliotečkih jedinica.

„To je isuviše malo, da bismo se time hvalili. Važno je da ovakva biblioteka postoji, a njen razvoj je proces koji moramo unapređivati u što većoj mjeri. Sarađujemo sa bibliotekama u regionu, te sa Centrom „Budućnost“ u Derventi“, kaže Radinović.

portal Semberija info - Lj. Ljubojević
foto - B. Milošević